Jarmuż (brassica oleracea L.) jest dwuletnią, jesienną odmianą kapusty warzywnej. Charakteryzuje się grubą łodygą, z której wyrastają jadalne, pomarszczone i postrzępione liście, ułożone na kształt rozety. Ich kolor zależy od gatunku i warunków uprawy – od jasno zielonego, przez ciemną zieleń, do jasnego i ciemnego fioletu.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Amarantus – roślina XXI wieku
Amarantus, inaczej zwany szarłatem, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Jego prozdrowotne właściwości docenili już Aztekowie, Majowie czy Inkowie. Z reguły rósł on na obrzeżach pól, a jego ziarna mielone były na mąkę, z której następnie wypiekano tortille, bułeczki, bądź przygotowywano napój atole. Oprócz ziaren wykorzystywana była część zielona rośliny, czyli liście i pędy, które służyły jako przyprawa. Ze względu na bardzo bogaty…
Czytaj dalejOrzechy nerkowca
Orzechy nerkowca, czyli nasiona tropikalnego drzewa nanercza zachodniego mają maślany, tłustawy i dla wielu – uzależniający smak. Sprowadzane są z Brazylii, Nigerii, Tanzanii, Kenii, Indii i Mozambiku. Początkowo doceniano wyłącznie szlachetnie drewno nanercza zachodniego. Dopiero w XX w. odkryto walory smakowe i kulinarne orzeszków nerkowca, zwanych także cashew.
Czytaj dalejOcet winny – cenny dodatek do potraw
Ocet winny jest produktem naturalnym powstałym w wyniku procesu fermentacji gorszych jakościowo win gronowych i owocowych. Zawarte w winie bakterie octowe (Acetobacter) mają zdolność utleniania alkoholu etylowego do kwasu octowego. Właściwość ta wykorzystywana jest w przemyśle do produkcji kwasu octowego metodą biotechnologiczną W zależności od wykorzystywanych win otrzymuje się ocet winny czerwony i biały, a ilość wytworzonego kwasu wynosi 2-11%. Powstały w wyniku naturalnych procesów…
Czytaj dalejOcet jabłkowy wzmacnia organizm
Podróżując po świecie spotkamy różne odmiany octu. Ocet winny produkowany jest z czerwonego lub białego wina. Jego jakość zależy od długości leżakowania w drewnianych beczkach. Na Filipinach ocet sporządzony z trzciny cukrowej, z orzechów kokosowych w Tajlandii, a w Chinach poznamy winne octy ryżowe – czerwony, biały i czarny służące jako przyprawa do dań od ponad 5000 lat. Jednak najpopularniejszy jest ocet jabłkowy. Ocet jabłkowy…
Czytaj dalejDlaczego warto jeść truskawki?
Truskawka, czyli skrzyżowanie dwóch odmian poziomek: wirginijskiej oraz chilijskiej, pojawia się w naszym kraju na początku czerwca, a sezon na nią trwa aż do sierpnia. Jest ona prawdziwą bombą witaminową, kuszącą nas odurzającym, słodkim aromatem i soczystą czerwienią. Jakie konkretnie są jej właściwości prozdrowotne?
Czytaj dalejWarzywa strączkowe – źródło białka i błonnika
Nasiona roślin strączkowych od epoki kamiennej stanowiły główny pokarm człowieka. Odkrycia archeologiczne jak również zapiski na na ich temat wskazują na wiekową historię. I tak bób był znany i uprawiany już w Troi i na Krecie. W Egipcie był to pokarm prostego ludu i roślina służąca do obrzędów składana w ofierze bogom oraz zmarłym.
Czytaj dalejCiecierzyca – cenny składnik w menu
Ciecierzyca pospolita zwana cieciorką lub włoskim grochem jest rośliną z rodziny bobowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, prawdopodobnie z zachodniej Azji, gdzie znana była już w VI wieku. p.n.e. Wkrótce dotarła do Europy i stała się podstawową rośliną uprawną w Mezopotamii oraz starożytnym Rzymie.
Czytaj dalejSoczewica – zdrowa roślina strączkowa
Soczewica to najzdrowsza roślina strączkowa cechująca się wysokimi właściwościami odżywczymi. Znana i szczególnie ceniona na Bliskim Wschodzie jest od ponad czterech tysięcy lat. W starożytnym Egipcie, Grecji oraz u Rzymian stanowiła jedno z głównych źródeł codziennego pożywienia ubogich. W Polsce soczewica stosowana była wyłącznie jako roślina pastewna. Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto poznawać i doceniać właściwości soczewicy. Odkryto bowiem, że ma ona wiele cennych…
Czytaj dalejGranat – owoc życia
„Granae”, to pochodzące z łaciny słowo oznaczające „pestki”, co oddaje cechę charakterystyczną granatu, którego pestki są wyjątkowo soczyste i jadalne. Granat jest jednym z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka, znany był już 5 tysięcy lat p.n.e. Wtedy też znane były jego właściwości prozdrowotne i nie bez powodu nazywany był „owocem życia”.
Czytaj dalej