Olej kokosowy to tłuszcz nasycony o wielu zastosowaniach. Jest bogaty w witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Mówi się, że palma kokosowa, z której powstaje, to „drzewo życia” i „lekarstwo na wszelkie choroby”.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Dlaczego warto jeść jabłka?
Spożywanie jabłek jest na czasie. Moda w tym wypadku idzie wraz z właściwościami leczniczymi. Jabłka to pyszne i zdrowe owoce, których jedzenie zaleca się na każdym etapie życie. Jak mówią brytyjscy naukowcy – jedz je codziennie, a żadna choroba nie będzie Cię trapić.
Czytaj dalejCzarny bez dla zdrowia
Czarny bez to piękna roślina, która zdobi wiele ogrodów. Jednak to nie walory ozdobne są powodem jej hodowania. Czarny bez ma wiele właściwości leczniczych, które znane są od wieków. Stosowany pod różną formą pozwala pozbyć się dolegliwości trawiennych i zadbać o urodę. Nic więc dziwnego, że tak często sięgały po niego nasze babcie. Dziś, odpowiednio przygotowany, można kupić w każdej aptece.
Czytaj dalejCzym zastąpić produkty zawierające gluten?
Coraz bardziej rozpowszechniona dieta bezglutenowa, jest w rzeczywistości dietą leczniczą, stosowaną w przypadku leczenia bądź profilaktyki celiakii (genetycznej glutenozależnej choroby otrzewnej) lub alergii pokarmowej na gluten. Jej stosowanie polega na całkowitym wyeliminowaniu z pożywienia produktów zawierających gluten.
Czytaj dalejQuinoa, czyli komosa ryżowa
Odżywiaj się zdrowo. To bowiem jedyna droga do dobrego samopoczucia i długowieczności. Przygotowuj posiłki z pełną świadomością tego, co jesz, wówczas zapewnisz sobie i swojej rodzinie wartościowe danie. Nieustannie promowane są nowe produkty ze sfery zdrowego żywienia, dzięki którym chronimy nasz organizm przed szkodliwymi czynnikami środowiska oraz niezdrowymi nawykami.
Czytaj dalejSzałwia hiszpańska
Dbanie o zdrowie nie sprowadza się jedynie do profilaktycznych wizyt u lekarzy i łykania witamin w tabletkach. Zachowaniu dobrego samopoczucia o wiele skuteczniej sprzyja aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta, dostosowana do indywidualnych potrzeb.
Czytaj dalejSoja – mięso z pól Japonii
Mięso z pól w Japonii, Królowa wszystkich roślin czy żółty klejnot w Chinach – to tylko niektóre z określeń soi w poszczególnych regionach świata. Ta niezwykle ważna dla zdrowia roślina łączy w sobie wartości odżywcze mięsa z bogactwem mikroelementów roślin. Choć na temat soi krążą sprzeczne opinie, to jedno jest pewne: ma ona pozytywny wpływ na zdrowie kobiet w wieku menopauzalnym, a także wiele innych…
Czytaj dalejWino korzystne dla zdrowia
Wino to charakterystyczny napój o niezwykłych walorach smakowych oraz właściwościach zdrowotnych. Trunek ten znany jest od starożytności, podczas jego spożywania celebrowano najważniejsze wydarzenia w dziejach ludzkości. Dlaczego warto pić wino? W jakich ilościach najkorzystniej wpływa na ludzki organizm? Który rodzaj wina jest najzdrowszy? Odpowiedzi na te pytania uzyskasz po przeczytaniu tego artykułu.
Czytaj dalejChrupkie pieczywo
Niemal każda osoba będąca na diecie próbując zrezygnować z tradycyjnego pieczywa, przeszła na tzw. pieczywo chrupkie. Czy ten teoretycznie dietetyczny produkt rzeczywiście jest dobrą alternatywą dla razowego chleba czy grahamek? A może bardziej nam szkodzi i lepiej omijać sklepowe półki uginające się od tego typu wyrobów?
Czytaj dalejWłaściwości prozdrowotne zielonej pietruszki
Świeża żywność, codzienny ruch i wypoczynek to najważniejsze zasady zdrowego trybu życia. Warto dbać o siebie, zmniejsza to bowiem ryzyko wystąpienia groźnych chorób, poprawia samopoczucie i daje więcej energii do działania. Korzystaj z prozdrowotnych produktów, których regularne spożywanie zapewni korzyści dla całego organizmu. Jak wzbogacić codzienny jadłospis, by zapewnić organizmowi odpowiednią porcję witamin i soli mineralnych? Warto jeść zieloną pietruszkę
Czytaj dalej