Żurawina to owoc nieco niepozorny i niezbyt często uprawiany, lecz od dawna bardzo dobrze znany medycynie. Według badań naukowych żurawina stawiana jest na jednej z pierwszych pozycji na liście roślin posiadających największe prozdrowotne właściwości.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Dlaczego warto jeść ryby?
Podobno dzieci i ryby głosu nie mają, lecz ryby zdecydowanie powinny jak najczęściej „zabierać głos” w diecie każdego człowieka.
Czytaj dalejJogurt naturalny niezbędny w diecie
Jogurt naturalny jest doceniany przez coraz większe grono osób i cieszy się dużą popularnością. Znane są jego właściwości zdrowotne, ale także wielość zastosowań w codziennej kuchni.
Czytaj dalejBarwniki spożywcze – na które trzeba uważać?
Barwniki spożywcze stanowią grupę preparatów dodawanych do żywności. Są to substancje chemiczne bądź naturalne. Nadają one produktom spożywczym, ich składnikom lub nawet całemu daniu określoną barwę, która nie pochodzi z samego produktu bądź jego składników. Często podczas produkcji barwa może zostać utracona, wówczas barwniki spożywcze również znajdują swoje zastosowanie.
Czytaj dalejGlutaminian sodu – czy należy się go wystrzegać?
Glutaminian sodu to organiczny związek chemiczny, pochodna kwasu glutaminowego. Jest znany od wieków, zwłaszcza w kuchni Dalekiego Wschodu. Dawniej był otrzymywany z naturalnych produktów – wodorostu listownicy japońskiej, zwanej kombu. Obecnie jest wytwarzany syntetycznie.
Czytaj dalejProdukty pełnoziarniste – warto włączyć je do diety
Zarówno dietetycy, jak i trenerzy fitness, zgodnie twierdzą, że idealna sylwetka wymaga zbilansowanej diety i regularnych ćwiczeń fizycznych. Warto jednak wiedzieć, że za efekty naszych starań na siłowni odpowiedzialne przede wszystkim jest to, co jemy. Bowiem aż w 70 procentach to jadłospis decyduje o ubytku zbędnych kilogramów. Ćwiczenia to 30 procent, ale są równie ważne, bo bez nich nie osiągniemy pełnego rezultatu. Najszybciej wyniki będą…
Czytaj dalejCzekolada – jeść czy nie jeść?
Aromatyczna, słodka i pobudzająca – czekolada, czyli królowa słodyczy, inspiruje kucharzy na całym świecie. Wykorzystywana przede wszystkim do produkcji słodyczy, choć nieraz spotykana jest również w towarzystwie mięs czy serów. Od lat jest przyczyną sporów dietetyków, bo dzięki jej prozdrowotnym właściwościom warto ją umieścić w diecie, jednak z drugiej strony to prawdziwa bomba kaloryczna. Złotym środkiem stała się gorzka czekolada, którą w umiarkowanych ilościach można…
Czytaj dalejJagody inkaskie
Jagoda inkaska jest jadalną byliną z rodziny psiankowatych. Znana również pod nazwami: miechunka jadalna, rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, topo-tono. Od wielu lat ceniona ze względu na liczne właściwości prozdrowotne, przez mieszkańców rejonów Ameryki Południowej traktowana symbolicznie jako relikt po wymarłej cywilizacji Inków.
Czytaj dalejOlej rydzowy
Olej rydzowy należy do tej grupy olejów, które wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest, że został wpisany na listę tradycyjnych produktów województwa wielkopolskiego. A jego prozdrowotne właściwości potwierdzono w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.
Czytaj dalejSoki owocowe – czy zawsze są zdrowe?
W opinii wielu konsumentów soki owocowe uchodzą za źródło zdrowia i witamin i mogą idealnie zastąpić w codziennej diecie inne napoje. Na sklepowych półkach wypełnionych po brzegi, stoją rzędy kolorowych, błyszczących i kuszących soków w kartonach. Można wybierać do woli w smakach i cennych właściwościach, których rzekomo dostarczają.
Czytaj dalej