Graviola (inaczej Guanabana, a z języka angielskiego Soursop) jest rośliną pochodzącą z grupy Annonaceae. To niewielkie, około 5-6 metrowe drzewo, rosnące w najcieplejszych częściach Ameryki Północnej i Południowej. Zielone owoce o miękkich kolcach mają kwaśny smak i stanowią lekarstwo na wiele dolegliwości.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Babka płesznik – alternatywa dla siemienia lnianego
Jedną z roślin, która pomaga w uregulowaniu pracy jelit jest siemię lniane. Niestety niektórzy z nas go po prostu nie lubią. Wówczas mogą zacząć naturalnie łagodzić swoje stany chorobowe inną rośliną – babką płesznik.
Czytaj dalejSiemię lniane
Siemię lniane, mimo niesamowitych właściwości zdrowotnych, wciąż pozostaje niedocenione. Tymczasem jest produktem od wieków wspomagającym nasze zdrowie, a dziś często stosowanym pomocniczo przy leczeniu wielu chorób.
Czytaj dalejKefir – sprzymierzeniec zdrowia
Kefir ma długą tradycję. Za jego ojczyznę uważa się Kaukaz, krainę długowieczności, gdzie zaczęto go produkować już 3000 lat temu. Jest popularny i chętnie spożywany w wielu miejscach na świecie, w języku tureckim znaczy nawet „czuj się dobrze”.
Czytaj dalejMigdały – najszlachetniejsze z orzechów
Migdały to idealna przekąska dla kobiet w ciąży, osób narzekających na stres oraz wyczerpanie, cukrzyków, wegetarian, sportowców i tych będących na diecie. Te słodkie, delikatne, białe orzechy, przypominające kształtem łzę, posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Mówi się o nich, że są najszlachetniejsze i określa się je mianem „króla orzechów”. Co takiego zatem mają w sobie migdały, co oddziałuje na nasze zdrowie?
Czytaj dalejMasło klarowane przydatne w kuchni
W sporze pomiędzy wyższością masła nad margaryną czy odwrotnie istnieje jeszcze trzecia droga: masło klarowane. Nazywane jest ono także masłem ghi, ghee, indyjskim czy złotym eliksirem zdrowia. W przeciwieństwie do tradycyjnego tłuszczu jest smaczniejsze, a także nieporównywalnie zdrowsze.
Czytaj dalejKorzystne dla zdrowia właściwości kapusty
Wbrew powszechnej opinii kapusta to wcale nie taka głowa pusta. Ma w sobie mnóstwo witamin, mikroelementów, wzmacnia odporność, zapewnia piękne włosy, leczy kaca i zapobiega obrzękom. Ma też bardzo mało kalorii. Jej właściwości prozdrowotne są znane od lat, zaś opinia o jej ciężkostrawności jest nie do końca prawdziwa.
Czytaj dalejPędy młodego jęczmienia
Pędy młodego jęczmienia mogą okazać się remedium na choroby cywilizacyjne. Ta dietetyczna nowinka zdobywa coraz większe rzesze fanów. Jej największą zaletą jest to, że jest całkowicie naturalna, a oczyszcza, odkwasza i odchudza organizm. Czego chcieć więcej?
Czytaj dalejWłaściwości prozdrowotne szpinaku
Większość z nas wspomina szpinak z dzieciństwa jako niesmaczną, mdłą papkę. Dziś, korzystając z ciekawych przepisów, można przyrządzić z niego pyszne dania. Warto przekonać się do jedzenia szpinaku, jest bowiem bardzo bogatym źródłem antyoksydantów.
Czytaj dalejCukier brązowy – czy zdrowszy od białego?
Panuje powszechny mit, że brązowy cukier jest zdrowszy, podobnie jak brązowy ryż lub pieczywo. Ale czy na pewno? Czy ten produkt jest rzeczywiście tak wartościowy i godny polecenia? Czy jest to kolejna moda w powszechnym dążeniu do zdrowego odżywiania?
Czytaj dalej