Tapioka pochodzi z północno-wschodniej Brazylii i jest to skrobia uzyskiwana z bulwiastej rośliny zwanej maniokiem. Do Europy, Afryki i Azji dotarła dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Liczi, czyli śliwka chińska
Liczi, znane również jako śliwka chińska lub bobczyca chińska, popularne jest w Państwie Środka od około 4000 lat. Jego zdrowotne właściwości doceniali cesarze z dynastii Han. Byli przekonani, że owoce te nie tylko poprawiają nastrój, lecz również dodają im sił.
Czytaj dalejKawa zbożowa
W dobie dbania o to, aby być fit, do łask powraca zapomniana do tej pory kawa zbożowa. Popularna zbożówka stanowi prażone ziarna zbóż. Jest produktem naturalnym i pozbawionym konserwantów oraz barwników.
Czytaj dalejDlaczego warto jeść seler?
Właściwości prozdrowotne selera znane są już od czasów, w których żyli Egipcjanie. To właśnie oni jako pierwsi wykorzystywali to warzywo jako lek na reumatyzm, wysokie ciśnienie krwi, artretyzm, wzmocnienie układu nerwowego czy zaostrzenie apetytu. Obecnie bez selera, zarówno w formie bulwy, jak i naci, nie może obejść się żadna dieta odchudzająca lub zwiększająca potencję.
Czytaj dalejOlej ryżowy
Olej ryżowy w Polsce nie jest bardzo znany, a przez to nieczęsto używany. Warto jednak poznać ten produkt, gdyż posiada wiele właściwości, które mogą zachęcić nas do włączenia go do diety.
Czytaj dalejSery z mleka koziego
Kozie sery z roku na rok zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Wprawdzie ich spożycie w Polsce nadal jest znacznie niższe w porównaniu z krajami Europy Zachodniej, a większa część Polaków wciąż wybiera sery krowie, to jesteśmy jednak coraz bardziej otwarci na przetwory z mleka koziego.
Czytaj dalejJesienne warzywa sezonowe
Wraz z końcem lata przychodzi nam pożegnać świeże, młode warzywa. Nie uraczymy już fasolki szparagowej, bobu, młodej marchewki czy pomidorów. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na mrożonki. Jesień przynosi nam bowiem nowe, ciekawe warzywa, kuszące bogactwem smaków i kolorów. Zawierają mnóstwo witamin i nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale też do przetwarzania. Na jakie warzywa sezonowe warto zwrócić uwagę jesienną…
Czytaj dalejCukier palmowy
O szkodliwości cukru dla zdrowia człowieka nie trzeba nikogo przekonywać. Cukier sprzyja tyciu, wypłukuje z organizmu witaminy i składniki mineralne, prowadzi do obniżenia odporności i cukrzycy. Jest również odpowiedzialny za powstawanie próchnicy. Mimo to, spożycie cukru rośnie z roku na rok.
Czytaj dalejTrawa cytrynowa
Lecznicze właściwości trawy cytrynowej znane były już w czasach starożytnych. Ta niesamowita, pochodząca z Azji roślina, uprawiana jest dziś w niemal każdym zakątku świata. Najczęściej spotkamy ją jednak w krajach o klimacie tropikalnym. Rośnie do wysokości nawet 150 cm i charakteryzuje się silnym cytrynowym zapachem. W smaku przypomina mieszankę cytryny z imbirem.
Czytaj dalejWarto jeść sezam
Kuchnia azjatycka posiada w swoim menu jedno z najzdrowszych nasion na świecie, które w starożytnym Babilonie było określane mianem „przyprawy bogów”. To źródło niezwykle cennych dla zdrowia składników, czyli sezam, Polacy znają głównie w formie już przetworzonej – słodkich sezamków lub chałwy. Warto jednak sięgać po olej sezamowy, używać sezamu zamiast tradycyjnej bułki tartej do kotletów, dodawać te nasiona do ciasteczek czy chociażby posypywać nimi…
Czytaj dalej