Pyszne i zdrowe banany powinny znaleźć się w naszej diecie. Jednak w przypadku tych smacznych owoców ważny jest umiar, gdyż dużo wartości odżywczych niesie ze sobą dużo kalorii. Wysoka dawka potasu sprzyja walce z nadciśnieniem, a magnez i liczne witaminy pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Wiosenne warzywa
Za nami już pierwszy dzień astronomicznej wiosny, a za oknami w końcu robi się coraz cieplej. Czas zmienić swój tryb ubierania się, przebywania na świeżym powietrzu i żywienia. Wiosna to czas narodzin, budzenia się do życia i czerpania z dóbr natury pełnymi garściami. Co zatem możemy znaleźć w wiosennym koszyku warzywnych obfitości?
Czytaj dalejKasza jęczmienna
Kasze stanowią w polskim menu nieodzowny dodatek m.in. do mięsa, gołąbków i krupniku. Oprócz walorów smakowych, posiadają też wiele właściwości prozdrowotnych. Jedną z częściej wybieranych przez nas kasz jest kasza jęczmienna. Produkt ten pomoże nam nie tylko zwalczyć zaparcia, biegunki czy niedokrwistość, ale również obniży nam poziom cholesterolu we krwi i poprawi koncentrację.
Czytaj dalejSkorzonera, czyli wężymord
Skorzonera to jadalna roślina, pochodząca z rodziny astrowatych – tej samej, co cykoria lub karczoch. Obejmuje około 100 gatunków. Jej inna nazwa to wężymord, gdyż kiedyś sok mleczny, który jest wydzielany przez jej korzeń, był stosowany na jad żmii.
Czytaj dalejOrzechy włoskie
Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych bakalii, na co wskazują badania naukowe. Pod względem właściwości zdrowotnych przewyższają inne orzechy i migdały. Mają nawet dwa razy więcej przeciwutleniaczaczy niż one. Dlaczego jeszcze warto jeść orzechy włoskie?
Czytaj dalejChrzan i jego wpływ na zdrowie
Chrzan pospolity (warzęcha) stanowi cenną roślinę leczniczą oraz przyprawową. Jest on bardzo istotnym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Bez niego nie byłoby ogórków kiszonych, barszczu, ćwikły, pysznego sosu i wielu innych dań.
Czytaj dalejKiwi – bomba witaminowa
Owoc kiwi często określany jest jako skarbnica tego, co najzdrowsze. Ponadto posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Z botanicznego punktu widzenia to jagoda, choć początkowo było ono nazywane chińskim agrestem.
Czytaj dalejMleczko kokosowe
Mleczko kokosowe znane jest przede wszystkim jako alternatywa dla mleka krowiego, które szkodzi osobom z nietolerancją laktozy. To aksamitne, tłuste mleko o egzotycznym aromacie warto wykorzystywać nie tylko w kuchni, ale również jako środek kosmetyczny, gdyż to prawdziwa bomba mineralna i witaminowa.
Czytaj dalejGarcinia Cambogia – odkrycie dietetyki
Garcia Cambogia, zwana też mangostanem, Malabar tamarindem czy Brindal Berry, to mały, przypominający dynię, żółty owoc. Roślina ta występuje w południowo-wschodniej Azji. Od wieków stosowana jest w medycynie naturalnej.
Czytaj dalejKoktajle owocowo-warzywne
Już od dłuższego czasu można zauważyć nowy trend w diecie Polek i Polaków, którzy chcą być fit. Na pierwszym miejscu stawiają oni tzw. smoothies, czyli zblendowane na gładko owoce bądź warzywa z dodatkiem jakiegoś płynu (np. kefiru, wody, ziołowej herbaty, soku). Wypicie takiej bomby witaminowej w postaci koktajlu warzywno-owocowego to najszybszy sposób na dostarczenie organizmowi przeciwutleniaczy i składników odżywczych.
Czytaj dalej