Orkisz należy do jednej z najzdrowszych odmian pszenicy, będąc jednocześnie starym gatunkiem zboża, znanego już w starożytności. Był on uprawiany przez Izraelitów, Germanów i Rzymian. Już wtedy uznawano go za rozgrzewające, dające siłę i bardziej wartościowe od innych ziarno zbożowe.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Orzechy pekan
Wysokokaloryczne, jednak bardzo zdrowe orzechy zalecane są przez specjalistów do spraw żywienia jako wartościowy dodatek do naszej diety. Odmian orzechów jest bardzo wiele. Każdy o specyficznym smaku i aromacie, przez co znajdują szereg możliwości wykorzystania w kuchni. Orzechy nie dość, że smaczne są również pomocne przez zachowaniu młodości i witalności na długie lata. Przy odpowiedniej diecie, orzechy mogą być niczym pełnowartościowe słodycze, bo zaledwie garstka…
Czytaj dalejStewia – alternatywa dla słodzików
Stewia to roślina, którą zna niewiele osób, a szkoda, gdyż drzemie w niej spory potencjał leczniczy. Szczególnie powinni zainteresować się nią cukrzycy oraz osoby z wysokim ciśnieniem krwi.
Czytaj dalejNatto – lepsza wersja soi
Soja od lat jest jednym z podstawowych produktów, na których opiera się dieta wegetarian. Jej główną zaletą jest jej korzystny wpływ na zdrowie, dzięki czemu z powodzeniem można zastąpić nią mięso.
Czytaj dalej