Robisz wszystko, by twoja rodzina na obiad otrzymywała, to co najlepsze. Pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, chude mięso i ryby oraz mnóstwo warzyw to gwarancja kompletnego posiłku. Warto jednak dania, co jakiś czas, wzbogacić o kaszę jaglaną, która ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Dobroczynne właściwości kwasów omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to: kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Wpływ kwasów omega-3 na organizm jest wielokierunkowy. Do najważniejszych funkcji, jakie pełnią w naszym organizmie, jest przeciwdziałanie starzeniu się komórek, a co za tym idzie – ich umieraniu.
Czytaj dalejDlaczego warto pić wodę z cytryną?
Dbałość o zdrowie to ważny element życia na każdym jego etapie. Należy pamiętać o bogatej w różnorodne składniki diecie, regularnym ruchu fizycznym i właściwej dawce snu każdego dnia. Niemniej istnieje też kilka dodatkowych sposobów, które wspomagają nasze zdrowie przy niewielkim nakładzie sił. Mowa tutaj o zdrowych nawykach, które warto wpisać w swój naturalny harmonogram dnia. Do takich nawyków można zaliczyć picie wody z cytryną.
Czytaj dalejOlej lniany – dlaczego warto zacząć go używać?
Drogocenne właściwości oleju lnianego znane są nie od dziś. Już w czasach antycznej Grecji i Rzymu wykorzystywano olej z lnu jako lek na zapalenie błon śluzowych, bóle brzucha czy biegunkę. Olej lniany powinien być tłoczony na zimno, czyli w temperaturze do 50 stopni Celsjusza, ponieważ wówczas zachowywane są wszystkie właściwości prozdrowotne oleju, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe. Taki olej nie jest dostępny w tradycyjnych sklepach, gdyż…
Czytaj dalejYerba mate lepsza od kawy i herbaty
Yerba mate jest naparem, który przyrządza się z liści ostrokrzewu paragwajskiego. W krajach Ameryki Południowej (Brazylia, Urugwaj, Argentyna, Paragwaj) oraz na Bliskim Wschodzie stanowi on odpowiednik pitej przez nas kawy lub herbaty. Innymi nazwami mate są: herbata paragwajska, herba mate, indiańskie caá mati, erva mate oraz chimarrão.
Czytaj dalejJak nam szkodzą konserwanty?
Hurtowe dodawanie środków konserwujących do żywności nie jest dziś już niczym niezwykłym. Konserwanty zapewniają prawidłowy stan higieny produktów żywnościowych oraz przedłużają czas ich przechowywania, ułatwiając tym samym ich transport. Bez nich na masowo wytwarzanym jedzeniu namnażałyby się bakterie, które po spożyciu groziłoby zatruciem. Dlatego też niemożliwym byłoby masowe produkowanie żywności w sposób zupełnie naturalny i wolny od konserwantów.
Czytaj dalejJak wybierać zdrową żywność?
Według jednego z powiedzeń człowiek jest tym, co je. Chcąc być zdrowym, staramy się więc wybierać jak najzdrowszą żywność. Niestety obecni jej producenci nie są zbyt przyjaźni w stosunku do swoich konsumentów. Zapychacze, sztuczne dodatki, których nazwy przeciętnemu klientowi niczego nie mówią czy produkty eksportowe zamiast krajowych to tylko część ciemnej strony wytwarzania i sprzedaży produktów spożywczych. Jak zatem wybierać zdrową żywność?
Czytaj dalejCzym zastąpić mleko, gdy nie tolerujesz laktozy?
Dla wielu osób mleko wydaje się być podstawowym składnikiem codziennego jadłospisu. Najpowszechniejsze jest mleko krowie, jednak bardzo często wywołuje ono uczulenie. Alergia na mleko wywołuje biegunkę, wymioty lub wysypkę. Alergenem jest laktoza, czyli cukier, będący składnikiem krowiego mleka. Na szczęście to nie oznacza rezygnacji z produktów, powstałych na bazie mleka. Można je bowiem zastąpić roślinnym odpowiednikiem.
Czytaj dalejCo dobrego robią dla ciebie kiełki?
Kiełki były znane ludziom już od ponad 5 tysięcy lat. W medycynie chińskiej traktowano je jako lekarstwo. Później, na przełomie XV i XVI wieku, w czasach wielkich odkryć geograficznych, żeglarze spożywali kiełki ziaren zbóż. Uważano, że chronią one przed szkorbutem. I choć nie znano jeszcze pojęcia witaminy czy składniki mineralne, faktycznie dzięki dużej zawartości wit. C stanowiły idealną profilaktykę.
Czytaj dalejImbir dla zdrowia i urody
Kiedy zbliża się okres przeziębień i grypy, warto wzmocnić swoje ciało domowymi specyfikami. Jednym z takich, które mają rozgrzewającą moc jest imbir. Znany od setek lat korzeń pozywanie wpływa na odporność organizmu oraz pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego jak mdłości czy wymioty.
Czytaj dalej