Ten spór trwa od 1869 roku, kiedy to Hippolyte’a Mege-Mouriés’a, francuski chemik i technolog środków spożywczych, specjalista w zakresie żywienia człowieka wynalazł margarynę. Niepodważalnym jest fakt, że zarówno masło jak i margaryna są tłuszczami. Różni je pochodzenie.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Właściwości zdrowotne czerwonych warzyw
Kolor warzyw czy owoców ma znaczenie, ponieważ posiadają one różne witaminy, substancje mineralne i inaczej wpływają na nasze zdrowie. Poniżej skupię się na wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych czerwonych warzyw.
Czytaj dalejCzosnek to samo zdrowie
Czosnek to samo zdrowie. To zdanie powtarzały i powtarzają matki i babki swoim dzieciom. I w tym stwierdzeniu nie ma nic nieprawdziwego. Już od czasu starożytności warzywo to było wykorzystywane przez lekkoatletów biorących udział w olimpiadzie, jako środek wzmacniający organizm, a amerykańscy Indianie wykorzystywali go w procesie leczenia ran. Wszystkie zalety spożywania czosnku wynikają z jego składu chemicznego. Najważniejszą rolę pełnią tu oczywiście związki siarkowe,…
Czytaj dalejChlebek świętojański i jego właściwości
Karob jest jednym z najzdrowszych produktów żywieniowych oraz doskonałym źródłem niezbędnych witamin i minerałów. Ziarna karobu sprowadzane są z krajów o ciepłym klimacie, gdyż tylko tam rosną drzewa karobu, zwane także „Chlebem św. Jana”. Schowane są one w długich strączkach i swoimi wartościami odżywczymi porównywalne są do kakao, a nawet cenione wyżej od niego.
Czytaj dalejDlaczego warto jeść kiszonki?
Zimowy okres wymaga dostarczenia organizmowi specjalnych składników odżywczych, które wspomogą odporność, a także zastąpią świeże warzywa, których dostępność jest zimą ograniczona. Kiszone warzywa są równie smaczne, najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, jednak w innych zakątkach świata spróbować można kiszonych oliwek, papryki, cebuli, grzybów, pomidorów oraz śliwek czy jabłek.
Czytaj dalejWoda kokosowa i jej korzystne działanie dla zdrowia
Woda kokosowa to zaskakujący w smaku produkt, pochodzący z wnętrza orzecha kokosowego. Nie jest to ani jak by na to wskazywała nazwa bezkaloryczna woda, ani też pachnące kokosem mleczko. Można ją nazwać naturalnym napojem izotonicznym, posiadającym całkowicie hipoalergiczne działanie. W przeciwieństwie do mleczka kokosowego woda jest naturalnym napojem, który można pić wprost z wnętrza orzecha. Stanowi ona, po H2O, najczystszy płyn na świecie.
Czytaj dalejCzy słodziki są zdrowe?
Naukowcy od lat alarmują – cukier szkodzi naszemu zdrowiu. Uzależniające właściwości tego produktu potwierdziło wiele badań. Dlatego też nieraz specjaliści porównują codzienne stosowanie cukru do uzależnienia od kokainy. Osoby, które rezygnują z cukru, przeżywają równie trudne chwile, jak narkomani na detoksie. Słodki smak, zdaniem niektórych, poprawia walory napojów oraz potraw, jednak skutki nadmiernego zażywania białych kostek czy proszku są negatywne dla ludzkiego zdrowia. Nadwaga, choroby…
Czytaj dalejPoświąteczna dieta
Święta, święta i po… talii osy. Boże narodzenie to nie tylko dni spędzane w gronie rodziny, ale również czas pod znakiem kulinarnej rozpusty. Już 27-go grudnia każdego roku zauważamy u siebie kilka niepokojących objawów poświątecznego przejedzenia, wśród których strajkujący żołądek przypominający kamień i niebezpiecznie zaokrąglona figura to stałe punkty. Poniżej przedstawiamy sposoby na przywrócenie organizmu do formy po świątecznych łakomstwach.
Czytaj dalejZielone warzywa
Zielono mi – to wyrażenie warto stosować w odniesieniu do naszej diety. Na talerzu powinny królować warzywa, szczególnie te zielone, ponieważ zawierają szereg składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa chronią przed nowotworami i innymi schorzeniami, za sprawą wysokiej dawki potasu, karotenu i chlorofilu. Ponadto zawarty w nich błonnik pozwala na utrzymanie właściwej masy ciała. Zielone warzywa można jeść do woli bez obawy o nadmierne…
Czytaj dalejJagody acai
W owocach siła – mówi powszechnie znane przysłowie. Wiele w nim prawdy, szczególnie gdy chodzi o niepozorne jagody acai. Fioletowe owoce, które rosną w amazońskiej puszczy są ogromną dawką witamin. Ich właściwości korzystnie wpływają zarówno na działanie narządów wewnętrznych, jak i skórę.
Czytaj dalej