Polacy w rankingach dotyczących picia herbaty zajmują dopiero piąte miejsce. Statystyczny Polak wypija bowiem 1,2 kg rocznie i najczęściej jego wybór – niestety – pada na czarną herbatę z torebki, którą dodatkowo aromatyzuje cytryną, miodem lub po prostu ją słodzi. Prawdziwi koneserzy herbaty uważają to za barbarzyństwo, zaś naukowcy zakazują łączenia tego trunku z cytryną.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Kasza bulgur
Obecnie coraz częściej w kulinarnym świecie wskazuje się na dobrodziejstwo kasz i ich wyższość nad ziemniakami, makaronami czy też ryżem. Pewne jest jeżeli chcemy być zdrowi, szczupli i czuć się dobrze – kasza w diecie zwiększy na to szanse. Ostatnio w kuchniach najlepszych fachowców w Europie furorę robi kasza bulgur – określana jako pszenica po arabsku.
Czytaj dalejJaki chleb jest wartościowy?
Większość z nas nie wyobraża sobie śniadania bez chleba czy bułek. Mimo wielu spekulacji i badań na temat tego czy powinno się wyeliminować pieczywo z codziennego menu, warto je kupować choćby tylko od święta. Jak w przypadku każdego produktu spożywczego chleb chlebowi nierówny, dlatego też warto przemyśleć swój zakup i wybrać jak najbardziej wartościowe pieczywo.
Czytaj dalejCzy czerwone mięso szkodzi?
Czerwone mięso najczęściej kojarzone jest z wołowiną, jednak pojęcie to oznacza aż cztery rodzaje mięsa: baraninę, cielęcinę, wieprzowinę i wołowinę. Mięso to swój czerwony kolor zawdzięcza zawartości mioglobiny. Jako składnik powszechnej diety budzi wiele kontrowersji. Zarówno lekarze jak i dietetycy podzieleni są w tej kwestii. Jedni twierdzą, że czerwone mięso sprzyja rozwojowi chorób, inni że jego brak w jadłospisie grozi niedokrwistością.
Czytaj dalejWłaściwości oliwy z oliwek
Drzewka oliwne osiągające wiek 3000 lat opisywane są w Starym Testamencie, a w mitologii greckiej i rzymskiej oliwka symbolizowała odporność i witalność. Oliwa z oliwek określana mianem śródziemnomorskiego pokarmu bogów lub śródziemnomorskiego eliksiru długowieczności i dobrego zdrowia, do Polski przybyła wraz z chrześcijaństwem. Wykorzystywana była wówczas do celów liturgicznych. Na polskich stołach zagościła wraz z przybyciem królowej Bony. Ceniona nie tylko za swój smak, ale…
Czytaj dalejAronia – najzdrowszy owoc jagodowy
Właściwości zdrowotne aronii zostały odkryte stosunkowo niedawno. Obecnie uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy, nazywana bombą witaminową. Zawiera mnóstwo witamin, składników mineralnych, antyutleniaczy oraz mikroelementów.
Czytaj dalejFasola Adzuki
Fasola adzuki, zwana także azuki lub czerwoną soją, uprawiana jest głównie w krajach Dalekiego Wschodu (w Chinach, Japonii i Korei) oraz w Stanach Zjednoczonych. Jej czerwono-brązowe nasiona cenione są za swoje prozdrowotne i odchudzające właściwości. Ta odmiana fasoli leczy dolegliwości związane z dysfunkcją czy infekcjami pęcherza moczowego oraz chroni przed niedokrwistością.
Czytaj dalejJak działają kwasy omega-6?
Tłuszcz jest składnikiem pożywienia wykorzystywanym w organizmie człowieka jako źródło energii. Okazuje się, że tłuszcz sam w sobie nie jest zagrożeniem, ale rodzaj tłuszczu, jaki dominuje w naszej diecie. Większość lipidów organizm człowieka jest w stanie wytworzyć, ale nie jest w stanie syntetyzować wiązań nienasyconych w pozycji n–3 i n–6. Dlatego te kwasy tłuszczowe muszą być dostarczane z pożywieniem (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT). Organizm…
Czytaj dalejJak działa błonnik?
Błonnik, czyli błonnik pokarmowy bądź włókno pokarmowe, to grupa związków chemicznych, które wchodzą w skład roślin, będąca jednocześnie częścią tej struktury. Pojęciem tym określa się również część żywności pochodzenia roślinnego, której cechą charakterystyczną jest to, że nie jest ona rozkładana przez enzymy trawienne działające w przewodzie pokarmowym człowieka.
Czytaj dalejCukier brzozowy zdrową alternatywą
Ksylitol, popularnie zwany cukrem brzozowym, jest to substancja chemicznie niebędąca cukrem. Wytwarzany jest z on kory brzozowej. Ksylitol jest to alkohol polihydroksylowy o prostej budowie chemicznej (C5H11OH). Jest naturalną substancją wytwarzaną w procesie przemiany glukozy, w mikroorganizmach, roślinach oraz w organizmie zwierząt i ludzi. Organizm człowieka wytwarza codziennie ok. 15 gramów ksylitolu.
Czytaj dalej