Burak to warzywo często goszczące w menu Polaków, którzy spożywają go na wiele sposobów m.in. w zupie, jako składnik surówek, dań mięsnych, a także w połączeniu z chrzanem w postaci ćwikły. Najczęściej jest on gotowany lub pieczony, rzadko zdarza się jeść go na surowo, z uwagi na twardość oraz ziemisty smak. Jednak to właśnie burak bez obróbki termicznej jest najzdrowszy i zawiera najwięcej witamin i…
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Kwas fitynowy – zdrowy czy szkodliwy?
Występuje naturalnie przede wszystkim w nasionach i ziarnach zbóż, roślinach strączkowych oraz orzechach. Roślinom, które go produkują potrzebny jest do prawidłowego wzrostu. Jednak według naukowców może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Dlaczego kwas fitynowy budzi takie kontrowersje? Czy rzeczywiście jest szkodliwy dla zdrowia i czy powinniśmy go unikać?
Czytaj dalejZastosowanie dzikiej róży
Powrót do naturalnych kosmetyków i domowych sposobów na leczenie różnych dolegliwości widoczny jest od kilku lat. Wśród najcenniejszych roślin leczniczych wymienić trzeba dziką różę, której drogocenne właściwości znane są już 2000 lat. Owoce róży to bogactwo różnych witamin m.in. A, C, E, B1, B2, K oraz cennych flawonoidów, kwasów organicznych i pektyn. Dlatego też róża chętnie wykorzystywana jest w leczeniu przeziębienia, boli reumatycznych czy dolegliwości…
Czytaj dalejZdrowe oleje w diecie
Wiele osób utożsamia pojęcie „zdrowe odżywianie” z całkowitą eliminacją wszelkich tłuszczów z diety. Niestety, to błąd. Tłuszcze też są potrzebne! Warto jednak wiedzieć, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Jakich olejów należy unikać na co dzień, a które należy spożywać, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych?
Czytaj dalejDlaczego warto jeść orzechy laskowe?
Są zdrową przekąską, zawierają dobre tłuszcze i mogą być zamiennikiem słodyczy. Dodatkowo mają głęboki smak, są źródłem wysokiej jakości białka roślinnego i dostarczają wiele cennych składników oraz witamin. Są też dobre m.in. dla naszego serca. Mowa o orzechach laskowych.
Czytaj dalejCLA – czy warto przyjmować?
CLA (ang. conjugated linoleic acid) to sprzężony kwas linolowy (kwas rumenowy). Kilkanaście lat temu stał się on dość popularnym składnikiem preparatów odchudzających. Jak działa i czy warto go suplementować?
Czytaj dalejSuperfoods – rzeczywiście super czy przereklamowane?
Superfoods to naturalne produkty, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze takie jak witaminy, mikroelementy i inne składni, bardzo cenne i korzystne dla ludzkiego organizmu. Termin ten jest jeszcze dość mało rozpowszechniony w Polsce, jednak staje się coraz popularniejszy. Jedni twierdzą, że superfoods to przyszłość dietetyki, inni, że produkty te są przereklamowane i niezbyt smaczne.
Czytaj dalejDlaczego warto jeść chleb na zakwasie?
W piekarni czy sklepie mamy dostępnych kilka rodzajów chleba: chleb na zakwasie, chleb na zakwasie i drożdżach oraz chleb na drożdżach. Który wybrać? Jaka jest pomiędzy nimi różnica i który będzie najzdrowszy?
Czytaj dalejKasza kuskus
Kasza kuskus to tradycyjna potrawa w kuchni arabskiej i afrykańskiej, choć w Polsce również zyskuje na popularności. W krajach muzułmańskich stanowi symbol bogactwa i szczęścia. Wytwarza się ją z grysiku pszennego. W przeszłości kuskus robiono z prosa. Ma postać małych, żółtych kuleczek o średnicy zaledwie ok. 1 mm.
Czytaj dalejCzy żywność ekologiczna jest lepsza od konwencjonalnej?
Wiele słyszy się o tym, że powinniśmy jeść żywność ekologiczną, gdyż zawiera mniej kadmu i pestycydów od tej produkowanej w sposób konwencjonalny. Dostarcza natomiast więcej przeciwutleniaczy i mikroelementów. Ile jest w tym prawdy i czy warto wydawać pieniądze na jedzenie eko – o tym poniżej.
Czytaj dalej