Jak mówi stare powiedzenie: „Śniadanie powinniśmy jeść sami, obiadem należałoby podzielić się z przyjacielem, zaś kolację warto oddać wrogowi”. Niestety życie w ciągłym biegu odwraca tę mądrość. O śniadaniu najczęściej się zapomina, na obiad w pracy je się zamówioną pizzę czy kilka batoników z automatu, a w porze kolacji nadrabiamy zaległości w jedzeniu z całego dnia. Ten schemat jest bardzo groźny dla naszego zdrowia, warto…
Czytaj dalejZasady odżywiania
Czy wiesz, co jesz?
Kupując jakikolwiek produkt spożywczy, zawsze należy czytać znajdującą się na nim etykietę. Jest ona bowiem źródłem informacji na temat tego, co i w jakich ilościach spożywamy. Wiedzę o danym produkcie uzyskasz na podstawie jego znakowania, czyli umieszczaniu na jego opakowaniu symboli oraz elementów tekstowych bądź graficznych. Odpowiedź na pytanie jak je odczytywać znajdziesz poniżej.
Czytaj dalejJak ważne jest nawadnianie organizmu?
Nawadnianie organizmu stanowi podstawę w naszej codziennej diecie. Jednak częściej uważamy na to co jemy, nie zaś na to, co i w jakich ilościach pijemy. A to właśnie woda jest źródłem życia i to jej potrzebujemy najbardziej.
Czytaj dalejJak powinno wyglądać śniadanie?
Jak powszechnie wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jego brak bądź złe skomponowanie powoduje, że pogarsza nam się samopoczucie, spada odporność, obniża sprawność umysłowa, a w zamian pojawia się senność czy niestrawność. Śniadanie powinno się jeść zaraz po wstaniu z łóżka, gdyż tuż po przebudzeniu nasz poziom cukru w organizmie jest niski i jeśli szybko nie dostarczymy mu odpowiedniej dawki energii, to nasze rezerwy energetyczne…
Czytaj dalejGotowanie na parze ma same zalety
Gotowanie na parze to technika kulinarna przygotowywania posiłków ciesząca się popularnością na całym świecie. Ta metoda obróbki pożywienia nie jest modą, lecz wypróbowaną metodą na pożywne, pełne smaku, witamin i minerałów dania.
Czytaj dalejJak przechowywać żywność?
Głównym czynnikiem powodującym psucie się żywności są mikroorganizmy (bakterie, grzyby). Aby uniemożliwić im wzrost i rozwój należy umieścić żywność w miejscu, które ograniczyłoby ich rozwój, a tym samym podnosiło bezpieczeństwo żywności.
Czytaj dalejJakie są skutki picia kawy?
Wyborny aromat i smak brązowych ziarenek budzi każdego ranka miliony ludzi na całym świecie. Historia kawy sięga początków naszej ery i rozpoczęła się w Etiopii. Do Europy zawędrowała w wieku XVII, a w Polsce cieszy się popularnością od XVIII wieku.
Czytaj dalejCzy produkty light są zdrowe?
Od jakiegoś czasu w sklepach promowane są produkty light lub zero %. Takie oznaczenie produktu ma sugerować obniżoną wartość kaloryczną, a co za tym idzie zmniejszoną zawartość tłuszczu, brak sacharozy. Skierowane są one do osób będących na diecie, odchudzających się , dbających o szczupłą sylwetkę, walczących z podwyższonym cholesterolem, diabetyków – osób chorych na cukrzycę.
Czytaj dalejJak odżywiać się zimą?
Sezon zimowy to pora nieskłaniająca do regularnych ćwiczeń czy dbania o kondycję. Ponadto gorszy nastrój spowodowany brakiem słońca najczęściej zażegnywany jest odrobiną czegoś słodkiego. Te wszystkie czynniki sprawiają, że zimą nie tylko tyjemy, ale również częściej chorujemy z powodu braku dostarczania witamin i minerałów. Jak zatem powinno układać się swój jadłospis w sezonie zimowym?
Czytaj dalejCzym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG), czyli tzw. wskaźnik glikemiczny przedstawiany jest w formie tabeli, która zawiera informację o tym, ile wzrośnie poziom glukozy we krwi tuż po spożyciu danego produktu spożywczego.
Czytaj dalej