Fast food, czyli szybkie jedzenie jest dostępne niemal na każdym kroku i bardzo popularne ze względu na ogólne zabieganie, konsumpcjonizm czy wygodę osób, które po nie sięgają. Niestety szybko nie znaczy zdrowo. Tego typu potrawy są bardzo kaloryczne, pełne tłuszczu i węglowodanów, a przy tym zawierają znikome ilości witamin, błonnika czy innych składników mineralnych.
Czytaj dalejZasady odżywiania
Żywność ekologiczna – jak ją rozpoznać?
W ostatnich latach znacznie wzrosła liczba osób zainteresowanych zdrową, ekologiczną żywnością. Zdrowy styl odżywiania stał się modnym sposobem na życie. Jednak przytłaczająca liczba produktów zdatnych do spożycia określanych jako „bio” lub „eko”, utrudnia rozpoznanie tych należących do grupy określanej jako zdrowa lub ekologiczna żywność.
Czytaj dalejNajczęstsze błędy żywieniowe
Prawidłowe odżywianie wraz z aktywnością fizyczną zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym. Jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej i jak je wyeliminować z diety?
Czytaj dalejPodstawy zdrowego żywienia kobiet w ciąży
Prawidłowe żywienie kobiet w ciąży ma istotne znaczenie dla optymalnego rozwoju płodu, a później narodzonego dziecka, pozwala na zgromadzenie zapasów energii i składników odżywczych, potrzebnych do wytworzenia pełnowartościowego mleka, a także jest niezbędne dla zachowania zdrowia matki.
Czytaj dalejJak przyzwyczaić dzieci do zdrowego jedzenia?
Jak mówi jedno z popularnych przysłów: czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. To samo dotyczy nauki sposobu właściwego odżywiania u dzieci. Jeśli nasze dziecko nauczy się zdrowo jeść, to zasady zdrowego żywienia wejdą mu w nawyk i będzie je stosowało również w dorosłym życiu. Jak zatem sprawić, aby nasz maluch zdrowo się odżywiał?
Czytaj dalejJak grillować, by było zdrowo?
Grillowanie, czyli narodowy sport wszystkich Polaków, od wielu lat jest tematem spornym wśród dietetyków. Spożywanie wybranych potraw z grilla może być prawdziwą przyjemnością i zarazem może przysparzać nam zdrowia. Jak zatem należy grillować, żeby sobie nie zaszkodzić?
Czytaj dalejJak alkohol wpływa na dietę?
Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez alkoholu, czy to w mniejszej, czy w większej ilości. Zwyczaj wznoszenia toastu wyskokowymi trunkami znany jest od dawna i ciężko jest go odmówić, mimo stosowania diety odchudzającej. Jak alkohol wpływa na dietę i w jakiej ilości można go spożywać, aby nie wpłynęło to na efektywne odchudzanie? Alkohol a dieta Wielu z nas sądzi, że alkohol to wyłącznie puste kalorie,…
Czytaj dalejWłaściwości prozdrowotne żelaza
Minerały odgrywają w naszym ustroju bardzo istotną rolę. Wspomagają jego rozwój i odpowiadają za jego ogólną sprawność. Jednym z nich jest żelazo, dzięki któremu prawidłowo funkcjonuje organizm człowieka. Dzienne zapotrzebowanie zdrowego człowieka na żelazo wynosi od 10 do 20 mg.
Czytaj dalejJajka w diecie
Przez lata rozwijał się negatywny wizerunek jaj. Stale ostrzegano przed ich nadmiernym spożyciem. Trwająca kampania, obciążająca jajka odpowiedzialnością za odkładanie się w naszych naczyniach krwionośnych cholesterolu, rozpętała prawdziwą fobię cholesterolową.
Czytaj dalejJak wrócić do formy po świętach?
Wielkanoc to nic innego jak stoły uginające się od stosów białej kiełbasy, mięsa, rozmaitych ciast, pasztetów i żuru. Któż w tym czasie mógłby sobie odmówić skosztowania każdego z tych przysmaków? Nic więc dziwnego w tym, że spożycie ilości kalorii w czasie świąt może zwiększyć się nawet dwukrotnie, co często owocuje przybraniem masy ciała. Zredukowanie tkanki tłuszczowej oraz powrót do formy nie musi odbywać się ze…
Czytaj dalej