Zdrowa dieta to podstawa długiego i przyjemnego życia. Odpowiednio skomponowany jadłospis chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, nadwagą i innymi dolegliwościami. Aktywność fizyczna połączona właśnie ze zbilansowaną dietą jest receptą na piękną sylwetkę i sprawne narządy wewnętrzne. Jednak nie zawsze to, co wydaje nam się zdrowe i niezbędne w codziennej diecie, pozytywnie oddziałuje na nasz organizm. Przykładem takiego produktu są wędliny. Stały element każdego stołu, celebrowany w…
Czytaj dalejZasady odżywiania
Żywność wysokoprzetworzona – lepiej jej unikać
Nie od dziś wiadomo, że nadwaga to bardzo duży problem współczesnego społeczeństwa. Z każdym rokiem rośnie odsetek osób otyłych. Kłopoty z wagą mają również dzieci. Specjaliści do spraw żywienia alarmują, by z większą świadomością wybierać jedzenie. W dużym stopniu za zbędne kilogramy odpowiada niezdrowa żywność
Czytaj dalejDieta uzależniona od wieku
Wiek ma znaczenie, zwłaszcza w przypadku diety. Właściwie dobrane produkty żywieniowe na danym poziomie rozwoju to klucz do zgrabnej i zdrowej sylwetki. Co innego powinno się jeść w wieku dwudziestu lat, kiedy pełni jesteśmy energii, a nasz organizm ciągle się zmienia. Zupełnie inne posiłki należy przyjmować po pięćdziesiątce, gdy narażeni jesteśmy na różne choroby, a energii mamy znacznie mniej niż kilkanaście lat wcześniej.
Czytaj dalejZdrowe zamienniki niezdrowych produktów
Moda na zdrowy tryb życia, a tym samym na zdrowe i świadome odżywianie, weszła do Polski już jakiś czas temu i opanowuje coraz większą liczbę osób. Jest to zjawisko jak najbardziej pozytywne, szczególnie w zakresie zdrowego jedzenia, gdyż przez wiele lat karmiliśmy się szybkimi lub gotowymi daniami, które napływały do nas z zachodu, gdzie pojawiły się w odpowiedzi na rosnące tempo życia i coraz mniejszą…
Czytaj dalejCzy głodówka jest zdrowa dla organizmu?
Temat prowadzenia głodówek oraz ich wpływu na organizm zawsze pozostaje aktualny, a opinii na temat ich działania jest tyle samo co osób na ten temat się wypowiadających. Jak oczyszczać organizm, by nie wyrządzić sobie krzywdy?
Czytaj dalejCo jeść, by dostarczyć sobie energii?
Zasady zdrowego odżywiania i dostarczania tym samym energii na cały dzień opierają się na odpowiednim zbilansowaniu wszystkich posiłków. Podstawą zachowania sił witalnych podczas całego dnia jest jedzenie często niewielkich posiłków. Większość przeprowadzonych badań z zakresu żywienia potwierdza, że najbardziej optymalne jest spożywanie 5 posiłków dziennie, w odstępach 2-3 godzin maksymalnie.
Czytaj dalejJak zahamować apetyt?
Piękna i smukła sylwetka to marzenie każdej kobiety i coraz większej ilości panów. Kolejne nietrafione diety i mozolne ćwiczenia nie przynoszą spodziewanego, szybkiego rezultatu. Natomiast szybko przychodzi nieprzemijające uczucie głodu, chęci podjadania, a przy tym pojawiająca się frustracja i zdenerwowanie.
Czytaj dalejJakie posiłki jeść w pracy
Jak powszechnie wiadomo każdy z nas powinien spożywać niewielkie posiłki nie rzadziej niż co 3-4 godziny. Zasady te obowiązują również podczas codziennego, ośmiogodzinnego przebywania w zakładzie pracy. Jeśli je złamiemy, wywołamy u siebie spadek koncentracji, rozdrażnienie, bóle głowy czy problemy z układem pokarmowym. Nie wszystkie produkty spożywcze będą dla nas dobre, dlatego nie można jeść „czegokolwiek”. Także w pracy należy zwracać uwagę na to, co…
Czytaj dalejSkład ilościowy wartości odżywczych w diecie
Dobrze zbilansowana dieta opiera się na dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Pokarmy składają się z trzech podstawowych składników odżywczych – białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Dostarczają one do organizmu energii i są niezbędne do życia. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje poszczególnych składników odżywczych w diecie. Jaki powinien być ich procentowy udział, aby nasz jadłospis był zdrowy?
Czytaj dalejCukier w diecie – warto go ograniczać
Cukier nazywany jest białą śmiercią lub słodką trucizną. Stwierdzenie to jest bardzo adekwatne, gdyż powoduje on wiele schorzeń. Niestety cukier można znaleźć niemal wszędzie. Według WHO spożycie cukrów prostych nie powinno przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego (50-70 g, czyli 5-7 łyżeczek).
Czytaj dalej