Zamrażanie żywności to najzdrowszy i najłatwiejszy sposób na jej konserwację. Nie wymaga stosowania konserwantów i pozwala na zachowanie wartości odżywczych produktów. Co więcej, poprawia przyswajalność niektórych składników, np. żelaza oraz witaminy B.
Czytaj dalejZasady odżywiania
Kiedy żywność jest eko?
Żywność ekologiczna zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Rolnictwo ekologiczne jest dziś jedną z najprężniej rozwijających się gałęzi rolnictwa. W Polsce w 2013 roku istniało 26 598 gospodarstw ekologicznych, co stanowi ponad 11-krotny wzrost w stosunku do roku 2003. Świadczy to o coraz większej świadomości ekologicznej Polaków i silniejszym poczuciu odpowiedzialności za zdrowie swoje i swoich rodzin.
Czytaj dalejZłe nawyki żywieniowe, których warto się wyzbyć
„Jesteś tym, co jesz” – stwierdzenie to jest myślą przewodnią zwolenników zdrowego żywienia. Nie do wszystkich jednak przemawia. Jedzenie jest przyjemnością, wielu z nas nie potrafi odmówić sobie kolejnej porcji pysznej pieczeni czy smacznego tortu na deser. Ilość i jakość dostarczanych organizmowi składników wpływa na jego kondycję. Może więc warto zmienić złe nawyki żywieniowe?
Czytaj dalejJak nie marnować jedzenia
Zewsząd jesteśmy bombardowani reklamami, na każdym kroku ktoś próbuje nam coś sprzedać, przekonać, że dana rzecz, usługa jest nam niezbędna… Żyjemy w kulturze obfitości i dobrobytu, ale ten medal ma dwie strony. Coraz więcej rzeczy wyrzucamy, wymieniamy na nowe. Kupujemy dużo niepotrzebnych produktów, których potem nie używamy. Podobnie jest z jedzeniem – wiele osób kupuje je bez zastanowienia. Potem jednak część produktów spożywczych ląduje w…
Czytaj dalejRola białka w diecie
Białka (proteiny) należą do podstawowych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Czytaj dalejCzym są kalorie i jak je liczyć?
Wiele osób rozpoczyna dietę odchudzającą od liczenia kalorii. W jaki sposób robić to prawidłowo, by dzięki temu uzyskać tak oczekiwany spadek wagi? Na co zwrócić uwagę, by było to efektywne i przyniosło rezultaty? Liczenie kalorii nie jest ani trudne, ani pracochłonne, wymaga jednak pewnej wprawy i uważności.
Czytaj dalejCukry złożone a cukry proste – czym się różnią?
Węglowodany, obok tłuszczów i białek, stanowią źródło energii niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to związki organiczne, znane jako cukry, zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Wchłaniane do organizmu głównie w formie glukozy, utleniają się do dwutlenku węgla (CO2) oraz wody (H2O), dostarczając energię.
Czytaj dalej5 kroków do zdrowej diety
Jesteś tym, co jesz. Wszyscy chyba znamy to stwierdzenie, niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak jest prawdziwe. Często słyszymy opinie, że to, co zdrowe, jest z reguły niesmaczne, a zdrowy sposób odżywiania jest dla ludzi mających mnóstwo wolnego czasu i pieniędzy.
Czytaj dalejJak odżywiać się wiosną?
Nasz organizm wiosną potrzebuje solidnego zastrzyku energii. Po zimowej diecie, czasem ubogiej w witaminy i mikroelementy, nasza skóra może być przesuszona, poszarzała, a paznokcie łamliwe. Możemy czuć się osłabieni i apatyczni. By złagodzić skutki przesilenia wiosennego, możemy wprowadzić pewne modyfikacje w naszym odżywianiu.
Czytaj dalejNowalijki – niekoniecznie dobre dla zdrowia
W czasie długiej zimy z utęsknieniem wypatrujemy wiosny i wszelkich jej oznak. Szczególnie doskwiera nam wówczas brak świeżych warzyw i owoców. Dlatego zazwyczaj z entuzjazmem reagujemy na nowalijki, które pojawiają się w sklepach. Jednak czy piękne warzywa są na pewno zdrowe?
Czytaj dalej