Przeglądając etykietki poszczególnych produktów spożywczych, można natknąć się na skrót GDA. Oznacza on wskazane dzienne spożycie (z ang. Guideline Daily Amounts), czyli stanowi warunek zachowania dobrego stanu zdrowia i zbilansowanej diety.
Czytaj dalejZasady odżywiania
Popcorn – jeść czy nie jeść?
Popcorn jest popularną przegryzką, szczególnie kojarzoną z maratonami filmowymi, posiadówkami czy spotkaniami w zaprzyjaźnionym gronie. Czy prażona kukurydza ma jakieś walory zdrowotne czy raczej powinniśmy jej unikać?
Czytaj dalejSyrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać!
Eksperci od lat przestrzegają przed szkodliwym wpływem syropu glukozowo-fruktozowego na organizm człowieka. Uważają go za głównego winowajcę epidemii otyłości, cukrzycy typu II, chorób układu krążenia oraz bezalkoholowego stłuszczenia wątroby. Badania wskazują ponadto, że spożywany w zbyt dużych ilościach może przyczyniać się do powstawania nowotworów.
Czytaj dalejZakazane połączenia żywności z lekami
O ile ogólna zasada, że nie powinno się łączyć niektórych leków z alkoholem, jest większości biorących je znana, to już interakcje z innymi składnikami pożywienia niekoniecznie. A wiedzę taką warto uzupełnić, ponieważ niektóre produkty mają istotny wpływ na działania medykamentów, czy to poprzez zwiększenie ich skuteczności czy odwrotnie, zupełnie niwelując ich działanie.
Czytaj dalejJak nam szkodzą tłuszcze trans?
Nie wszystkie tłuszcze pochodzenia roślinnego są zdrowe. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są tłuszcze trans. Są one w dużym stopniu produkowane sztucznie, choć w naturze można je spotkać w mięsie bądź nabiale.
Czytaj dalejGazowane czy niegazowane? Jakie napoje wybierać?
Woda stanowi ok. 60-70% masy ciała przeciętnego człowieka. Pragnienie jest sygnałem, że naszemu organizmowi jej brakuje. Lekarze wciąż przekonują, że to woda jest najlepszym sposobem na ugaszenia pragnienia. Mimo to, nadal chętniej pijemy napoje gazowane. Siła reklamy jest ogromna.
Czytaj dalejSery – zdrowe, ale jedzone z umiarem
Czy ser jest zdrowy? Na ten temat zdania są podzielone – można znaleźć zarówno jego zdeklarowanych zwolenników, jak i zdecydowanych przeciwników. Na całym świecie możemy znaleźć nawet 4 tysiące rodzajów sera, ale potentatami w tej dziedzinie są Francja, Włochy, Holandia i Szwajcaria.
Czytaj dalejCo jeść, by przytyć?
Żyjemy w czasach kultu szczupłego ciała. Z okładek kolorowych magazynów spoglądają na nas szczupłe modelki i modele. Billboardy atakują reklamami kolejnych cudownych środków odchudzających. Telewizja pełna jest programów kulinarnych zachęcających do gotowania dietetycznych potraw. Programy telewizyjne w bardziej lub mniej bezpośrednich słowach wmawiają nam, że tylko szczupłe osoby mogą się czuć w pełni szczęśliwe i polecają diety – cud. Z racji tego, że człowiek ma…
Czytaj dalejJak zagęstniki dodawane do żywności wpływają na zdrowie?
Czasy, w których nasza żywność była wolna od jakiejkolwiek chemii niestety minęły bezpowrotnie. Dziś niemal do wszystkiego dodaje się tzw. zagęstniki, konserwanty czy barwniki. Jednocześnie coraz więcej z nas zwraca uwagę na to co je.
Czytaj dalejJakie znaczenie dla zdrowia ma tempo jedzenia?
Żyjemy w ciągłym biegu. Każdy dzień wypełniony jest pracą, nauką, opieką nad dziećmi i domowymi obowiązkami. Codzienna gonitwa nie pozostawia nam zbyt wiele czasu na zadbanie o swoje zdrowie. Jemy więc tak, jak żyjemy – szybko. Wielu z nas, jeśli w ogóle znajdzie kilka minut na zjedzenie śniadania, je byle co – aby szybko, popijając mocną kawą.
Czytaj dalej