Olej palmowy to obecnie wróg numer jeden wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Niestety ten szkodliwy produkt można znaleźć niemal wszędzie: od ciasteczek, batoników, poprzez mrożonki, aż po słone przekąski i margaryny. Na etykietach ukrywa się on także pod innymi nazwami: olej roślinny, tłuszcz roślinny oraz tłuszcz roślinny utwardzany. Dlaczego nie powinno się go spożywać i jak on szkodzi zdrowiu?
Czytaj dalejZasady odżywiania
Błędy podczas odchudzania
Aby szybko, lecz zdrowo schudnąć, należy unikać błędów. Brak efektów w gubieniu kilogramów mocno demotywuje, dlatego warto wziąć sobie do serca kilka poniższych porad i osiągnąć wymarzoną sylwetkę.
Czytaj dalejProdukty białkowe konieczne w codziennej diecie
Białko to element każdej z komórek naszego ciała, znajdujących się w skórze, mięśniach, narządach i gruczołach. Dlatego też każdy z nas potrzebuje w swojej diecie białka w celu regeneracji i wzrostu komórek. Produkty białkowe powinny być spożywane przede wszystkim przez kobiety w ciąży, młodzież i dzieci. O tym, jaką dokładnie rolę spełnia białko w diecie, piszemy poniżej.
Czytaj dalejNajczęstsze błędy w odżywianiu dzieci
To kim nasze dzieci będą w przyszłości w dużej mierze kształtujemy my – rodzice. To samo dotyczy ich zdrowia oraz nawyków żywieniowych. Niestety wciąż popełniamy błędy i w tym zakresie, stąd co piąte dziecko w polskiej szkole ma nadwagę. Jakie są najczęściej popełniane przez rodziców błędy w odżywianiu dzieci? Oto 10 najważniejszych.
Czytaj dalejJak ograniczyć kalorie w diecie?
Jedną z podstaw redukcji kilogramów jest zmiana codziennej diety na taką, która ograniczałaby spożycie nadmiaru kalorii. Eksperci od dietetyki i prawidłowego odżywiania uważają, że w celu zgubienia nadmiaru kilogramów należy obniżyć dzienną dawkę kalorii o 500. Jakie są sposoby na ograniczenie spożywania kalorii w codziennej diecie?
Czytaj dalejNowa piramida żywieniowa opiera się na ruchu
Piramida żywieniowa to zestawienie produktów, które powinny znaleźć się w codziennej diecie, by była ona zbilansowana i zapewniała niezbędne składniki odżywcze.
Czytaj dalejJak odchudzać się z głową?
Początek roku jest czasem noworocznych postanowień. Wielu z nas składa przed sobą deklaracje, których – z większym lub mniejszym skutkiem – próbuje dotrzymać. 1 stycznia zwykle jesteśmy pełni pozytywnej energii, mamy wiele planów i zamierzeń.
Czytaj dalejCo sprawia, że tyjemy?
Tycie jest plagą naszych czasów. Zatrważająco szybko rośnie liczba osób, których waga przekracza normę i zaczyna to już dotyczyć nawet najmłodszych. Jakie są główne przyczyny tycia?
Czytaj dalej10 mitów na temat zdrowej żywności
Zdrowy styl życia zyskuje coraz większe grono entuzjastów. Rośnie nasza świadomość odnośnie znaczenia zdrowego odżywiania na stan organizmu. Wielu z nas, kierując się zasadą: „Jesteś tym, co jesz”, rezygnuje z produktów uważanych powszechnie za niezdrowe.
Czytaj dalejCzy warto jeść grzyby?
Jeszcze parę tygodni temu mieliśmy wysyp prawdziwków, koźlaków, maślaków i podgrzybków. Tegoroczna jesień rozpieściła zapalonych grzybiarzy, którzy co parę dni wracali do domu z koszami pełnymi leśnych darów natury. Czy jednak powinniśmy jeść grzyby i jaki mają one wpływ na nasz organizm?
Czytaj dalej