Podstawą każdej zdrowej zbilansowanej diety jest odpowiednia ilość trzech bazowych makroskładników, tj. białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Te makroskładniki pełnią w organizmie szereg funkcji, m.in. budulcowe, regulacyjne i energetyczne.
Czytaj dalejZasady odżywiania
Efekt jojo – czym jest i jak go uniknąć?
Każda dieta obarczona jest ryzkiem niepowodzenia, zwłaszcza gdy prowadzona jest niewłaściwie. Zbyt mało zbilansowane posiłki lub głodzenie się to prosta droga do efektu jo-jo, czyli po spadku wagi ciała następuje jeszcze większego jej wzrost. Efekt jo-jo można zaobserwować nawet po dłuższym, kilkuletnim okresie od diety, gdy waga pokazuje o około 10 proc. więcej niż przed odchudzaniem. Dlatego każda osoba, która decyduje się na walkę…
Czytaj dalejJak nie przytyć podczas świąt?
Nadchodzące święta to nie tylko czas odpoczynku i spotkań z rodziną, ale również wielkiego obżarstwa. Chyba, że w tym roku znajdziemy w sobie na tyle dyscypliny, by nie mieć wyrzutów sumienia jeszcze kilka dni po. Jak, mimo wielu pokus, nie przytyć w święta?
Czytaj dalejGluten – nie taki straszny, jak go malują
Od co najmniej kilku lat modne stało się unikanie glutenu. Dieta bezglutenowa jest lansowana przez celebrytów i sportowców jako rozwiązanie wszelkich problemów związanych ze zdrowiem i sylwetką. Czy słusznie? Okazuje się, że niekoniecznie.
Czytaj dalejUpał? Uwaga na niedobór elektrolitów
Właściwy poziom elektrolitów w organizmie jest istotny zwłaszcza w czasie letnich upałów, gdy szybko je tracimy wskutek pocenia się. Ważne jest zatem uzupełnianie ich niedoboru.
Czytaj dalejSuperfoods – rzeczywiście super czy przereklamowane?
Superfoods to naturalne produkty, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze takie jak witaminy, mikroelementy i inne składni, bardzo cenne i korzystne dla ludzkiego organizmu. Termin ten jest jeszcze dość mało rozpowszechniony w Polsce, jednak staje się coraz popularniejszy. Jedni twierdzą, że superfoods to przyszłość dietetyki, inni, że produkty te są przereklamowane i niezbyt smaczne.
Czytaj dalejSzkodliwa moda na surową wodę
W USA ostatnio zdobywa popularność tzw. surowa woda, czyli taka, która nie została poddana filtrowaniu ani oczyszczaniu. Niektóre firmy nawet sprzedają taką wodę w butelkach – w znacznie wyższych cenach niż zwykła woda mineralna. Wskazuje się jednak, że moda ta jest absurdalna, a nawet szkodliwa.
Czytaj dalejPicie wody – fakty i mity
Woda daje początek wszelkiemu życiu na naszej planecie. Jest ona rozpuszczalnikiem substancji odżywczych, umożliwia chłodzenie organizmu i orzeźwia w czasie upałów. Jednak nie wszystkie opinie na temat picia wody są prawdziwe.
Czytaj dalejNajpowszechniejsze mity na temat zdrowia
Jak każdy rodzaj mitu, także i te dotyczące naszego zdrowia mają w sobie czasem ziarenko prawdy. Często rodzą się w myśl zasady „podaj dalej”, choć nie da się określić ich genezy. Oto 8 najpowszechniejszych mitów na temat zdrowia.
Czytaj dalejJak kupować świeże mięso?
Mięso to dla wielu z nas podstawa żywienia. Czasem jednak może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Nieświeże mięso charakteryzuje się niemiłym, kwaśnym zapachem, śliską, lepką powierzchnią i sinym lub szarym kolorem. Wówczas istnieje ryzyko zarażenia się salmonellą bądź bakterią E.Coli.
Czytaj dalej