Orzeszki piniowe to nasiona sosny pinii (Pinus pinea), która występuje głównie w północnej części basenu Morza Śródziemnego. Zwana jest ona też parasolowatą – od kształtu korony lub włoską – od miejsca występowania.
Zalety orzeszków piniowych znane są od starożytności, kiedy to na wybrzeżu zakładano całe lasy piniowe. Mają one charakterystyczny leśny zapach sosny. Do spożycia nadają się na surowo, po usunięciu łusek, jednak ich aromat w pełni wydziela się pod wpływem ciepła, więc często podawane są po zblanszowaniu. Wykorzystuje się je do produkcji oleju piniowego, bo są bogate w tłuszcze. Stanowią też niezbędny składnik pesto. Oprócz walorów smakowych, mają cenne właściwości lecznicze znane zarówno medycynie ludowej, jak i tradycyjnej.
Ze względu na dużą zawartość białka są wyjątkowym źródłem energii, wspomagają również przemianę materii. Orzeszki piniowe są bogactwem magnezu, który usprawnia pracę mózgu, działa antystresowo, niezbędny jest również do prawidłowego działania mięśni oraz przy intensywnej pracy i spożywaniu dużej ilości kofeiny. Stabilizuje on pracę układu nerwowego oraz pomaga w stanach zmęczenia oraz przy bezsenności. Orzeszki zawierają również dużo cynku – przez co uważane są za afrodyzjak. Ten pierwiastek wzmacnia naszą odporność, chroni przed infekcjami oraz poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.
Orzeszki piniowe to bogactwo witamin. Zawierają witaminę E, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju organizmu, przeciwdziała jego starzeniu, posiada właściwości anytoksydacyjne i zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Bywa nazywana witaminą młodości i płodności. Orzechy są bogate w witaminę A i B1, które przyczyniają się do zachowania dobrego wzroku. Sama B1 jest zaś źródłem energii, normalizuje bicie serca i wspomaga pamięć. Obecna tam witamina C chroni przed infekcjami i wspomaga układ odpornościowy.
Kobalt, który również znajdziemy w nasionach tej sosny, pobudza syntezę czerwonych krwinek, ma hamujący wpływ na rozwój nowotworów, jego niedobór objawia się m.in.. niedokrwistością, bladością i apatią. Jedząc te produkty, dostarczamy swojemu organizmowi również miedź i mangan. Pierwszy z nich – zwany pierwiastkiem życia – wpływa na pracę mózgu i serca, wzmacnia odporność, uczestniczy w syntezie białka, ułatwia przyswajanie żelaza oraz pełni ważną funkcję w wytwarzaniu wielu enzymów. Natomiast mangan reguluje metabolizm cukrów, białek i lipidów oraz jest niezbędnym składnikiem kości. Już jedna garść orzechów pomaga zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na wyżej wspomniane minerały zdrowia.
Orzechy piniowe wykorzystywane są w kuchni, szczególnie śródziemnomorskiej, a ich białko oraz tłuszcze są łatwo przyswajalne przez organizm. Poprzez tłoczenie na zimno można z nich wycisnąć olej, pozostałe po tym procesie wytłoczyny są równie cenne, gdyż są wysoce energetyczne i wpływają normalizująco na przemianę materii. Olej ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i w przemyśle cukierniczym. Medycyna ludowa wykorzystywała te orzeszki do leczenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych, przewlekłych chorób tj. reumatyzmu, dystrofii mięśniowej, zaburzenia krążenia, problemów z funkcjonowaniem tarczycy, jak i wiele innych schorzeń.
Ostatnie badania naukowe wskazują na kolejne możliwości zastosowania tych wyjątkowych orzechów. Zawarty w nich kwas linolenowy może być „naturalnym kontrolerem apetytu”. Jako składnik suplementu diety powinien być spożywany przed najbardziej kalorycznym posiłkiem. Szczególnie poleca się go przyjmować wieczorem, żeby ograniczyć jedzenie przed snem. Być może to odkrycie przyczyni się to do dużego postępu w leczeniu otyłości.
Aby orzeszki piniowe zawierały cenne składniki odżywcze, powinny pochodzić z dobrego źródła, należy więc kupować je w sklepach ze zdrową żywnością. W hipermarketach znajdziemy najczęściej produkty słabszej jakości, sprowadzane z Chin.