Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to niezbędny składnik w diecie każdego człowieka. Istotnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, dlatego należy dbać, by w codziennej diecie znalazła się odpowiednia dawka witaminy C. Zwłaszcza dzieci powinny zjadać produkty bogate w kwas askorbinowy, gdyż rzadziej wówczas chorują. Witamin C przede wszystkim znajduje się w produktach roślinnych, szczególnie zielonych warzywach i niektórych owocach. Dodatkowo można ją uzupełnić stosując preparaty witaminowe, wzbogacone o kwas askorbinowy. Zalecane są one szczególnie w okresie przeziębień i grypy, kiedy silniejsza odporność pomaga zwalczyć infekcję lub ochronić przed nią.
Właśnie ze wzmocnieniem odporności kojarzy się witamina C. Większość zwierząt samodzielnie ją wytwarza, wyjątkiem są ludzie i świnki morskie. Dla prawidłowego rozwoju każdego dnia organizm powinien otrzymać przynajmniej 45, ale nie więcej niż 90 mg witaminy C. Wiele produktów roślinnych zwiera tę drogocenną witaminę. Najwięcej jest w aceroli. To jednak trudno dostępny roślina. Warto zatem regularnie pić napar z owoców róży oraz kompot z czarnej porzeczki. Wbrew społecznemu przeświadczeniu, to nie cytrusy są największym źródłem witaminy C. Dużo większa dawka znajduje się w zielonych papryczkach chilli, papryce, truskawkach, poziomkach, szpinaku i kapuście. Witaminę C zawiera także wątroba wołowa i wieprzowa.
Niedobór witamy C wywołuje poważne skutki. Jednym z nich jest szkorbut. Poza tym pojawiają się krwawe wybroczyny, rany źle się goją, występuje bolesność stawów i mięśni. Człowiek czuje się osłabiony i nie ma apetytu. Długotrwałe niedostarczanie kwasu askorbinowego wywołuje zaburzenia neurologiczne, schorzenia żołądka i wiele innych poważnych dolegliwości. Ostatecznie może spowodować nawet śmierć. Natomiast w przypadku nadmiaru witaminy C w organizmie – występuje biegunka, wysypka oraz dolegliwości żołądkowe. Jednak ta nietoksyczna substancja usuwana jest samoistnie wraz z moczem. Witamina C może mieć bardzo negatywne skutki na płód, dlatego kobiety w ciąży muszą szczególnie dbać o wysokość dawek. Lepiej zatem ograniczyć ilość spożywanych warzyw i owoców bogatych w tę witaminy. W sytuacji, kiedy jest jej za mało można sięgnąć po środki farmaceutyczne, dostępne bez recepty.