Wino to charakterystyczny napój o niezwykłych walorach smakowych oraz właściwościach zdrowotnych. Trunek ten znany jest od starożytności, podczas jego spożywania celebrowano najważniejsze wydarzenia w dziejach ludzkości. Dlaczego warto pić wino? W jakich ilościach najkorzystniej wpływa na ludzki organizm? Który rodzaj wina jest najzdrowszy? Odpowiedzi na te pytania uzyskasz po przeczytaniu tego artykułu.
Każde wino w około 14 procentach składa się z alkoholu. Jest to niezbędne, by wino zachowało swój smak i aromat, ale nie ma to związku z właściwościami prozdrowotnymi tego trunku. Za to opowiadają inne substancje. Są to przede wszystkim flawonoidy i polifenole, które chronią przed zakrzepami i wysokim cholesterolem oraz nowotworami.
Jakie wino jest najzdrowsze?
Najzdrowsze z wszystkich odmian jest wino czerwone, ponieważ przy jego produkcji wykorzystuje się również skórki owocowe, gdzie znajduje się bardzo dużo cennych składników. Białe wino warto pić, ponieważ korzystnie wpływa na tkankę płucną. Natomiast ważne dla naszego zdrowia związki znajdziemy też w winie musującym. Co ważne szampan jest znacznie mniej kaloryczny, jedna lampka to 80 kalorii, w przypadku wina białego i czerwonego jest to już 120 kalorii.
Właściwości prozdrowotne wina
Skupiając się jednak na prozdrowotnych właściwościach wina czerwonego koniecznie trzeba wspomnieć, że dzięki zawartym w nim antyoksydantom zmniejsza się ryzyko wystąpienia raka. Lampka czerwonego wina chroni też przed chorobami serca, miażdżycą oraz podwyższonym poziomem cholesterolu. Co niezwykle ważne, zapobiega też rozwojowi cukrzycy typu drugiego oraz minimalizuje skutki osteoporozy. Czerwone wino w odpowiedniej dawce przedłuża życie, gdyż zwarte w nim przeciwutleniacze stymulują organizm do efektywniejszej pracy. Nie od dziś wiadomo, że wino dobre jest na pamięć, trawienie oraz szczupłą sylwetkę. Wynika to z zawartych w nim enzymów, które rozszerzają naczynia krwionośne i usprawniają krążenie krwi. Ponadto czerwone wino uznawane jest za afrodyzjak, który zwiększa libido.
Wino tak, ale z umiarem
Faktem jest, że wino ma dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Jednak warunkiem jest picie tego trunku w odpowiednich ilościach. W nadmiarze wino jest bowiem szkodliwe. Dziennie zaleca się spożywanie nie więcej niż dwóch kieliszków wina w przypadku w kobiet, a maksymalnie trzy dopuszczalne są dla mężczyzn. Najgroźniejszym skutkiem zbyt częstego picia wina jest uzależnienie od alkoholu. Po zbyt dużej dawce wina można spodziewać się, że następnego dnia borykać się będziemy z migreną. Ból głowy jest reakcją na zwarte w skórkach winogron tyraminy i histaminy. Wino jest zakazane dla kobiet w ciąży, gdyż może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Dodatkowe kieliszki wina zwiększają również ryzyko wystąpienia nowotworu piersi.
Zachowując umiar w piciu wina można cieszyć się z pysznego smaku tego trunku oraz korzystnego działania na nasz organizm. Rozkoszując się lampką czerwonego wina do obiadu, warto wiedzieć jak wiele zalet posiada ten napój. Włosi, Francuzi czy Grecy zdają sobie sprawę z zalet wina, dlatego jest tam to najpopularniejszy trunek. Wybieraj świadomie dobrej jakości wino i chroń swój organizm w przyjemny sposób.