Soki warzywne są bogactwem wielu witamin. Warto je uwzględnić w codziennej diecie, ponieważ stanowią doskonały sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych składników. Odpowiednie połączenie warzyw sprawia, że można otrzymać „napoje” poprawiające odporność, usuwające toksyny z organizmu, zwiększające poziom energii, a także pobudzające krążenie.
Warto nadmienić, że w świeżych sokach znaleźć można m.in. minerały, niezbędne kwasy tłuszczowe, węglowodany, białka oraz wiele innych, cennych związków. Warzywa są bogactwem błonnika, który posiada właściwości oczyszczające, zmniejsza uczucie głodu oraz obniża cholesterol. Z tego powodu wykorzystuje się soki warzywne w wielu dietach odchudzających.
Wprowadzając soki warzywne do codziennej diety należy pamiętać, że ich minimalna ilość powinna wynosić około dwóch szklanek (0,5 litra). Dietetycy radzą, aby soki warzywne popijać małymi łyczkami, mieszając je w ustach ze śliną. Podkreślają przy tym, że warto przyjmować je na pół godziny przed planowanym posiłkiem. Specjaliści od żywienia zalecają, aby popijać soki zaraz po ich wyciśnięciu.
Do najczęściej popijanych soków warzywnych należy sok pomidorowy, marchewkowy, z buraka, z selera i z dyni (oczywiście istnieje również wiele kombinacji warzyw w postaci soków warzywnych, które są dodatkowo urozmaicone ziołami).
Soki warzywne posiadają wiele właściwości prozdrowotnych:
- Sok pomidorowy poprawia pracę serca i sprzyja szybszej przemianie materii. Dzięki zawartości likopenu działa antynowotworowo. Dodatkowo wzmacnia system odpornościowy, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, jak również wzmacnia nerw wzrokowy. Jest bogaty w potas, żelazo, magnez, sód, fosfor, miedź, cynk, kobalt, mangan, chlor i karoten. Zawiera także kwas szczawiowy, foliowy oraz pantotenowy. Stanowi źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz A, C, D, E, K, i PP.
- Sok z dyni jest źródłem błonnika. Zawiera takie składniki mineralne jak: wapń, miedź, magnez, fosfor, żelazo i potas. Picie soku z dyni działa przeciwgorączkowo i reguluje gospodarkę wodną. Ponadto wpływa uspokajająco na układ nerwowy oraz odchudzająco. Dodatkowo wzmacnia wątrobę, a także wypłukuje z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Sok z dyni stanowi doskonałe źródło witamin: A, B, B1, B2, C, E i PP.
- Sok z buraka jest znany przede wszystkim z tego, że likwiduje choroby układu pokarmowego i krążenia. Ponadto rozpuszcza kamienie w wątrobie i nerkach. Wykorzystuje się go w leczeniu anemii oraz przy zaparciach i wzdęciach. Sok z buraków ma w swoim składzie potas, wapń, magnez, żelazo, kobalt. Stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego oraz witamin: A, C, B1. Zaleca się, aby sok z buraków pić od dwóch do trzech godzin po przyrządzeniu.
- Sok marchewkowy to bomba witaminowa. Zawiera witaminy: A, B1,B2, B3, B6, B12, C, PP, E, K. Stanowi źródło kwasu foliowego. Zwolennicy soku marchewkowego wiedzą, że doskonale poprawia stan i koloryt skóry. Dodatkowo pozytywnie wpływa na wzrok oraz strukturę włosów, paznokci i zębów. Sok z marchwi wzmacnia odporność organizmu, likwiduje wrzody dwunastnicy i żołądka. Wzmacnia także wydolność fizyczną organizmu i oczyszcza go z toksyn.
- Sok z selera przedłuża młodość. Oczyszcza krew i poprawia przemianę materii. Działa moczopędnie, przeciwbólowo i uspokajająco. Sprzyja poprawie kondycji włosów i wyglądu cery. Sok z selera poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom, a także działa korzystnie na pracę nerek i woreczka żółciowego. Właściwości zdrowotne soku z selera kryją się w zawartych w nim witaminach (A, B1, B2, B6, C, E, K, PP.
Potwierdzam korzystne działanie soków na organizm. Witaminy i enzymy zawarte w sokach są szybko wchłaniane przez organizm nie obciążając układu trawiennego. Dzięki sokom wyleczyłam się z nadcisnienia i trochę schudłam. Mam też więcej energii której kiedyś mi brakowało.Jedynie trzeba wydać trochę pieniędzy na dobrą wyciskarkę aby nam długo służyła. Myślę, warto, bo na zdrowie nie ma co żałować.