Trawa pszeniczna to naturalny specyfik, który wzbogaci naszą dietę o wiele cennych składników odżywczych. Można ją kupić w sklepie ze zdrową żywnością pod postacią preparatu lub samemu wyhodować w domu.
Co decyduje o prozdrowotnych właściwościach trawy pszenicznej?
Przede wszystkim duża zawartość chlorofilu, czyli zielonego barwnika występującego w zielonych częściach roślin. Powstaje on w procesie fotosyntezy i umożliwia transport tlenu. Jeśli spożywamy produkty zawierające chlorofil (np. zielone warzywa), wspomagamy dostarczenie go do naszej krwi, przez co wzrasta liczba czerwonych krwinek i poprawiają się parametry krwi. To z kolei pozytywnie oddziałuje na cały układ krążenia. Kolejne cenne właściwości chlorofilu to neutralizowanie związków rakotwórczych i wolnych rodników. Wspomaga on też pracę układu pokarmowego: zapobiega zaparciom i usprawnia trawienie. Przyśpiesza gojenie się ran, stanów zapalnych w organizmie i łagodzi choroby skóry.
Trawa pszeniczna zawiera dużą ilość enzymów, które chronią przed nowotworami i przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Niektóre z nich mają również zdolność naprawy uszkodzonego DNA.
Jest też dobrym źródłem białka, bo zawiera aż 20 aminokwasów. Stymuluje różne narządy wewnętrzne: np. tarczycę, wątrobę, jelita. Wspomaga detoks i oczyszczanie organizmu. Przez regulację poziomu cukru we krwi zapobiega cukrzycy, obniża też apetyt na słodycze. Zapobiega również otyłości przez pobudzenie metabolizmu. Poprawia odporność organizmu. Przeciwdziała nieprzyjemnemu zapachowi z ust, łagodzi nadmierne pocenie się.
Jest to również istna bomba witaminowa, zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B oraz A, C i E. Te ostatnie chronią przed przewlekłymi chorobami (szczególnie krążenia). Witamina A wspomaga wzrok, poprawia wygląd włosów i paznokci. Dzięki mikro- i makroelementom zawartym w trawie pszenicznej zadbamy o swoje kości i zęby oraz równowagę kwasowo-zasadową. Kolejne cenne składniki to serotonina i tryptofan – hormony szczęścia, które poprawiają nastrój i dodają energii.
Jak stosować trawę pszeniczną?
Ten niezwykły produkt możemy stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Szczególnie cenny jest sok z trawy pszenicznej (nasz organizm nie jest w stanie strawić samej trawy ze względu na zawartość celulozy). Należy go spożywać zaraz po wyciśnięciu. Sok można również używać jako koncentrat do pielęgnacji skóry twarzy i ciała oraz włosów i do okładów na rany, odparzenia, siniaki i ugryzienia owadów. W stanach zapalnych zatok można zaaplikować kilka kropel do nosa.
Jak wyhodować trawę pszeniczną w domu?
1. Namocz ziarna pszenicy (z ekologicznej uprawy lub zaprzyjaźnionego rolnika) w czystej letniej wodzie przez ok. 12 h.
2. Odlej wodę i przez 2-3 dni podlewaj ziarna jak kiełki (przelewaj je wodą do pierwszego kiełkowania).
3. Do wysypanej ziemią doniczki wsyp nasiona i podlej wodą.
4. Zostaw kiełkujące nasiona pod przykryciem na parę dni, regularnie je podlewaj.
5. Po pojawieniu się ok. 2 cm trawy, przenieś doniczkę na nasłonecznione miejsce.
6. Gdy trawa osiągnie 10-15 cm, zetnij ją. Użyj wyciskarki, by uzyskać sok.
Trawę pszeniczną można stosować w stanach obniżonej odporności, chorobach przewlekłych oraz w celu uzupełnienia niedoborów składników odżywczych. Może być nie tylko panaceum na różne dolegliwości, ale zapewnić nam piękny i młody wygląd.