Szafran to jedna z najdroższych i najszlachetniejszych przypraw świata. Od wielu wieków ceniony jest za swe unikalne właściwości lecznicze i wykorzystywany jako przyprawa, składnik kosmetyków i leków. W starożytności był cennym środkiem przeciwdepresyjnym i leczniczym w przebiegu wielu ciężkich chorób, np. czarnej ospy.
Jego uprawa wymaga staranności i cierpliwości. Szafran pozyskuje się z ze słupków szafranu uprawnego. Pierwsze uprawy szafranu występowały na terenie Grecji. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę od basenu Morza Śródziemnego na Chinach kończąc. Największymi producentami rośliny nieprzerwanie od czasów starożytnych są: Hiszpania, Indie, Grecja i Iran, który odpowiada za połowę światowej produkcji.
Szafran ma charakterystyczny cierpki smak i aromat świeżo skoszonej trawy. Jest wykorzystywany nie tylko w sztuce kulinarnej jako przyprawa podnosząca walory smakowe wielu dań. Szafran jest niezwykle cennym środkiem leczniczym. Podnosi poziom serotoniny i dopaminy, tzw. hormonów szczęścia, których obecność w organizmie wpływa korzystnie na samopoczucie i nastrój człowieka. Niezwykle przydatny w aurze jesienno-zimowej, gdy organizm pozbawiony światła słonecznego popada w melancholię.
Właściwości prozdrowotne szafranu
Szafran cenią panie głównie za jego korzystny wpływ na łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego, przypadłość spowodowaną zaburzeniami hormonalnymi, na którą cierpi wiele kobiet. Szafran wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Dawniej wykorzystywany był w leczeniu wielu dolegliwości i chorób, również ciężkich, np. infekcji dróg oddechowych, astmy, szkarlatyny i czarnej ospy. Przydatny w przebiegu chorób układu krwionośnego, chorób serca i żołądka, artretyzmu. U kobiet był stosowany w leczeniu chorób układu rodnego, a u niemowlaków w łagodzeniu kolek.
Persowie i Egipcjanie stosowali szafran jako skuteczny afrodyzjak, antidotum na trucizny i środek wspomagający trawienie. Używali go także do leczenia odry. Obecnie liczne badania wykazują jego niezwykłe właściwości przeciwrakowe. Szafran jest skuteczny w leczeniu ran, hamuje wzrost wolnych rodników, co wpływa na jego właściwości odmładzające. Dlatego chętnie wykorzystują go producenci kosmetyków. Szczególnie warto sięgać po szafran w przypadku wystąpienia chorób płuc, reumatyzmu, migreny i innych bólów głowy. Roślina ta wpływa na poprawę apetytu i prawidłową pracę układu trawiennego.
Przeciwwskazania do stosowania szafranu
Szafran jest popularnym ziołem leczniczym. Jednak spożyty w nadmiarze może zaszkodzić. W powszechnej opinii zioła uchodzą za produkty zdrowe i nieszkodliwe, jednak należy uważać z ich dawkowaniem. Źle przechowywane i dawkowane preparaty ziołowe mogą wyrządzić tyle samo szkód, co preparaty farmakologiczne. Stosowanie szafranu bez uzgodnienia z lekarzem odradza się zwłaszcza kobietom będącym w ciąży. Spożywany w większych ilościach może doprowadzić do poronienia. Również dzieci nie powinny stosować tego zioła ze względu na brak konkretnych badań w kierunku wpływu na ich organizm.
Czy DZIAŁANIE SZAFRANU HAMUJE LECZNICZE DZIAŁANIE LEKU AtroZol przy hormonoterapii po operacji raka piersi ?