Burak to warzywo często goszczące w menu Polaków, którzy spożywają go na wiele sposobów m.in. w zupie, jako składnik surówek, dań mięsnych, a także w połączeniu z chrzanem w postaci ćwikły. Najczęściej jest on gotowany lub pieczony, rzadko zdarza się jeść go na surowo, z uwagi na twardość oraz ziemisty smak. Jednak to właśnie burak bez obróbki termicznej jest najzdrowszy i zawiera najwięcej witamin i składników mineralnych, dlatego coraz większą popularnością cieszą się świeżo wyciskane soki.
Burak to przede wszystkim źródło białka, cukru i innych istotnych składników odżywczych, a zawarte w nim substancje wykazują działanie antybakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybiczne. Podstawowymi witaminami i składnikami mineralnymi, które znajdują się w tym warzywie, są m.in.: żelazo, wapń, fosfor, magnez, witaminy z grupy B, C, A, E oraz K. Burak to również kwasy organiczne: kwas jabłkowy, szczawianowy, cytrynowy czy winny oraz polifenole, glikozydy i karotenoidy.
Kto powinien regularnie pić sok z buraka?
Po sok z buraka powinny sięgnąć osoby zmagające się z anemią. Jest on bogaty w żelazo i witaminy z grupy B, które zbawiennie działają na układ odpornościowy oraz procesy związane z tworzeniem krwinek czerwonych. Oprócz tego systematyczne picie soku obniża ciśnienie krwi, ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, a także poszerza światło naczyń krwionośnych, co powinno zainteresować w kontekście profilaktyki zmian miażdżycowych.
Sok z buraka to także bogactwo betainy, dzięki której wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne, dlatego warto po niego sięgnąć, jeśli przechodzimy infekcję bakteryjną lub wirusową. Polecany jest głównie na kaszel, szybko niweluje dolegliwości z nim związane, ponadto wzmacniając układ odpornościowy i poprawiając ogólną kondycję organizmu. Co ciekawe regularne spożywanie soku z buraka dobrze wpływa na jakość skóry, spowalniając procesy jej starzenia. Należy również wspomnieć, że sok z buraków sprawdzi się podczas procesu odchudzania się – jest niskokaloryczny, bowiem w 100 ml ma jedynie 45 kcal. Przy okazji poprawia przemianę materii, a za sprawą błonnika pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji, które powstają w czasie procesów metabolicznych.
Sok z buraka to bogactwo kwasu foliowego, dlatego jest zalecany kobietom w ciąży, wykazując korzystny wpływ na ich stan zdrowia i rozwój dziecka, głównie na układ nerwowy. Przynosi on także ulgę paniom, które w stanie błogosławionym mają problemy z zaparciami i zgagą.
Kto powinien zrezygnować z picia buraczanych soków?
Warto wiedzieć, że sok z buraka, mimo iż jest produktem spożywczym, który przynosi niemal same korzyści, to nie powinien być spożywany przez osoby, które cierpią m.in. na reumatyzm, kamicę nerkową czy dnę moczanową. Głównym przeciwwskazaniem jest fakt, że buraki zawierają szczawiany mogące spowodować zaostrzenie objawów ww. chorób. Ponadto zaleca się ograniczyć jego picie w przypadku problemów z niskim ciśnieniem, ponieważ po dłuższym czasie może doprowadzić do niedociśnienia.