Produkty pełnoziarniste – warto włączyć je do diety

Pełnoziarniste pieczywo

Zarówno dietetycy, jak i trenerzy fitness, zgodnie twierdzą, że idealna sylwetka wymaga zbilansowanej diety i regularnych ćwiczeń fizycznych. Warto jednak wiedzieć, że za efekty naszych starań na siłowni odpowiedzialne przede wszystkim jest to, co jemy. Bowiem aż w 70 procentach to jadłospis decyduje o ubytku zbędnych kilogramów. Ćwiczenia to 30 procent, ale są równie ważne, bo bez nich nie osiągniemy pełnego rezultatu. Najszybciej wyniki będą widoczne, gdy połączymy wszystko. Warunkiem zdrowia i pięknego wyglądu jest poznanie zasad dobrego żywienia i wprowadzenie ich na stałe w nasze życie.

W polskiej diecie bardzo duże znaczenie ma pieczywo. Zjadamy go niemal najwięcej na świecie. Najczęściej spożywamy białe, pszenne bułki lub chleb, co niekorzystnie wypływa na nasz metabolizm i skutkuje dodatkowymi kilogramami. Białe pieczywo produkowane jest z mąki starannie oczyszczonej, gdyż lepiej poddaje się ona obróbce. Jednak jednocześnie pozbawiona jest ona cennych minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na szczęście z pieczywa nie trzeba rezygnować, ale zamienić je na zdrowszą odmianę. Pełnoziarnista kanapka dostarczy nam zdrowej porcji energii i błonnika, dzięki czemu lepiej przyswoimy pożywienie. Ta zasada dotyczy innych produktów mącznych – makaron, ryż, kasza są niezbędne w każdej diecie, ale zdecydowanie zdrowsze są te z pełnego ziarna.

Zalety spożywania produktów z pełnego ziarna

Sekret produktów pełnoziarnistych to stopniowe uwalnianie energii, co sprawia, że dłużej jesteśmy syci. Ponadto to świetny sposób na mocne włosy, skórę i paznokcie, gdyż w pełnoziarnistych artykułach nie brakuje witamin z grupy B oraz witaminy E i prozdrowotnych składników mineralnych jak żelazo, magnez, cynk, wapń czy fosfor. Włączenie do diety produktów pełnoziarnistych zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób serca oraz nowotworów (zwłaszcza jelita grubego). Odpowiedzialne są za to zawarte w pełnym ziarnie fitoestrogeny, dzięki którym również łatwiej pozbyć się dokuczliwych żylaków lub hemoroidów. A dzięki wysokiej dawce błonnika łatwiej pozbywamy się toksyn z organizmu, wchłaniamy mniej tłuszczu, a jelita lepiej pracują. Bardzo ważne jest, by produkty pełnoziarniste znalazły się w diecie kobiety w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy, który zapewnia prawidłowy rozwój płodu.

Do grona pełnoziarnistych produktów zalicza się m.in.:

  • kaszę gryczaną,
  • płatki owsiane,
  • makaron razowy,
  • chrupkie pieczywo,
  • brązowy ryż,
  • otręby,
  • grahamki.

Powstają one z nieoczyszczonych ziaren, które zabierają łuskę i kiełek, gdzie znajduje się najwięcej błonnika. Właśnie w produktach pełnoziarnistych należy szukać źródła energii, gdyż jest to najzdrowszy sposób. Najlepiej jak tego typu produkty stanowią około 50 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. Kupując w sklepie produkty pełnoziarniste najlepiej dokładnie czytać etykiety. Kolor nie zawsze jest miarodajny, bo np. ciemny chleb wcale nie musi być razowy, a tylko barwiony karmelem. A dodatki takie jak ziarna słonecznika czy pestki dyni również nie oznaczają, że produkt jest z pełnego ziarna. Najzdrowsze są te artykuły, wyprodukowane z mąki żytniej razowej, typ 2000. To samo dotyczy smacznego makaronu razowego oraz sycących ciastek zbożowych.

1 Comment

  1. Ja w ogóle bardzo dużo jem takich produktów, bo jestem na diecie nykuk, swoją drogą bardzo skutecznej. Potwierdzam więc: produkty pełnoziarniste w diecie to coś wspaniałego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *