Pokrzywa

Pokrzywa
fot. Melica73/bigstockphoto.com

Pokrzywa była uznawana przez Hipokratesa, ojca medycyny, za królową wszelkich ziół. Natomiast Rzymianie w starożytności leczyli nią artretyzm oraz reumatyzm. Przed wiekami rośliny tej używano również do leczenia zatruć grzybami (odwar z pokrzywy), ułatwienia kobietom porodu (nasion pokrzywy) i łagodzeniu objawów zapalenia nerek. Pokrzywa była też remedium na takie choroby jak: gruźlica, astma, ból zęba, uporczywy kaszel, kolka nerkowa, cukrzyca, żółtaczka. Ta rosnąca niemal wszędzie w naszym klimacie roślina stanowi jedno z najcenniejszych ziół leczniczych oraz bogactwo składników odżywczych. Posiada ogrom właściwości prozdrowotnych, co też przybliży poniższy artykuł.

Właściwości prozdrowotne pokrzywy

Pokrzywa zawiera żelazo, kwas foliowy, witaminę C, krzem, wapń, potas, magnez, witaminy A, B, K, które wzmacniają, oczyszczają oraz regenerują ludzki organizm. Ta niezwykle cenna dla nas roślina posiada szereg właściwości leczniczych:

  • zapobiega niedokrwistości organizmu oraz leczy z anemii, osłabienia i apatii, jest zatem idealnym remedium dla rekonwalescentów, dzieci, osób osłabionych, zestresowanych, cierpiących na anemię czy wyczerpanych,
  • pomaga w pozbyciu się toksyn, głównie mocznika, z organizmu (wyciąg z liści pokrzywy i napar z niej),
  • ułatwia trawienie i łagodzi dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego,
  • oczyszcza, leczy nerki i wzmacnia je, co jest szczególnie ważne przy min. skąpomoczu, kamicy nerkowej czy też stanach zapalnych nerek, pęcherza moczowego i dróg moczowych,
  • wzmacnia układ odpornościowy, co jest bezcenne np. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów,
  • pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów,
  • oczyszcza organizm po antybiotykoterapii,
  • oczyszcza również z chemii, kwasu moczowego oraz wszelkich toksyn,
  • już od starożytności jest środkiem pomagającym w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, gośćcu i wszelkich bólach stawów, nie posiadając przy tym tylu efektów ubocznych jak w przypadku sterydów,
  • leczy stan zapalny jelita grubego,
  • oczyszcza oraz wspomaga regenerację wątroby,
  • dzięki dużej zawartości krzemu chroni nas przed nowotworami, udarem i zawałem serca,
  • ułatwia i reguluje trawienie, a zawarta w niej sekretyna aktywizuje pracę trzustki i wpływa na produkcję żółci przez wątrobę, dzięki czemu pomaga w odchudzaniu,
  • zawarty w pokrzywie wapń i krzem wzmacnia kości, ułatwia ich zrastanie, zapobiega osteoporozie,
  • wg amerykańskich badań roślina ta działa przeciwalergicznie i zdecydowanie łagodzi objawy kataru siennego,
  • likwiduje obrzęki, usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • posiadając mnóstwo antyoksydantów, przedłuża nam młodość, odraczając tym samym degenerację organizmu.

Właściwości prozdrowotne pokrzywy wykorzystywane są również do leczenia zewnętrznego: trądziku, stanów zapalnych okolic intymnych, normalizacji funkcjonowania gruczołów łojowych oraz potowych, wzmocnienia włosów poprawy krążenia skóry głowy, łuszczycy i łupieżu.

Jak zbierać pokrzywę

Najcenniejsza jest młoda pokrzywa, którą powinno się zbierać przed początkiem okresu jej kwitnięcia, czyli w kwietniu, maju, ewentualnie do połowy czerwca. Zrywa się wyłącznie górne piętra rośliny, wkłada do kosza, a następnie myje i osusza. Jeśli chcemy je zasuszyć, należy ją ułożyć na gazecie bądź fizelinie w przewiewnym i zaciemnionym miejscu. Pamiętajmy, że ziół nigdy nie zbiera się przy drogach i nie suszy się na słońcu, gdyż tracą one swoje wartości odżywcze. Zebraną pokrzywę przechowujemy w suchym i zacienionym miejscu, najlepiej w papierowych torebkach lub woreczkach z naturalnych tkanin bądź też szczelnie zamykanych pojemnikach.

Pokrzywy powinny unikać osoby cierpiąca na obrzęki serca, ostrą niewydolność nerek i chore na cukrzycę, które muszą regularnie przyjmować leki na tę chorobę (nasila ona ich działanie). Nie wolno również stosować pokrzywy jednocześnie z lekami przeciwzakrzepowymi, a także przed zabiegiem chirurgicznym oraz przez tydzień po nim może to doprowadzić do intensywnego krwawienia).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *