Płatki owsiane wracają do łask – ten tani, ale bardzo wartościowy składnik jest niezastąpiony w diecie zarówno sportowca, jak i kobiet dbających o linię. Owies uprawiano w Europie już parę tysięcy lat temu, produkty na jego bazie stanowiły podstawę wyżywienia ludzi w średniowieczu – sycące, dające energię świetnie nadawały się szczególnie dla osób ciężko pracujących fizycznie. Teraz te dawno zapomniane składniki wracają do łask… i na stoły. Dlaczego warto je jeść?
Płatki owsiane powstają z oczyszczonego ziarna owsa, który poddaje się procesom hydrotermicznym, a następnie obłuskuje i ewentualnie dzieli. Wśród tych płatków można wyróżnić:
- zwykłe (powstające z całego ziarna),
- górskie (otrzymywane z pokrojonego ziarna),
- błyskawiczne (ziarno jest wtedy pokrojone i po specjalnej obróbce hydrotermicznej).
W porównaniu do innych zbóż owies ma większy zestaw aminokwasów. Dodatkowo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Regulują one nawilżenie skóry, łagodzą podrażnienia, przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy, zakrzepów i nowotworów.
Właściwości płatków owsianych
Szczególnie cenne jest łączenie płatków owsianych z przetworami mlecznymi, gdyż wtedy dostarcza się organizmowi wszystkich niezbędnych mu aminokwasów. Ma to również zbawienny wpływ na układ nerwowy, gdyż tą drogą dostarcza się również witaminy B1, B6 i kwas pantotenowy. Przeciwdziałają one zmęczeniu, poprawiają koncentrację i pamięć, ułatwiają uczenie się, pomagają w regeneracji po wysiłku zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Płatki owsiane zawierają też potas, wapń, selen, jod i magnez, które również pozytywnie wpływają na układ nerwowy (zwłaszcza system przewodzenia nerwowego), poprawiają też nastrój i działają przeciwdepresyjnie. O wyjątkowości owsa świadczy też fakt, że zawiera dużo witaminy E, (która jest silnym przeciwutleniaczem, czyli hamuje procesy starzenia się skóry) i flanowoidy (niemal nieobecne w innych zbożach), które pełnią podobną funkcję jak witaminy.
Korzyści dla zdrowia
Jedzenie płatków owsianych pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Stanowią one bogate źródło cennego błonnika rozpuszczalnego, tzw. beta-glukanu, który tworzy postać żelu odpornego na działanie enzymów trawiennych. Ma on właściwości prebiotyczne, czyli sprzyja rozwojowi dobrych dla organizmu bakterii jelitowych. One z kolei częściowo rozkładają beta-glukan, dzięki czemu powstają kwasy tłuszczowe. Stanowią one podstawę prawidłowego funkcjonowania jelit, a co za tym idzie – układu odpornościowego. Błonnik znacząco wpływa na poprawę trawienia i usuwanie z przewodu pokarmowego produktów przemiany materii. Płatki owsiane powinny znaleźć się w diecie osób odchudzających, gdyż pęcznieją one w żołądku, dając uczucie sytości i ograniczają potrzebę podjadania między posiłkami.
Płatki owsiane są jednym z ulubionych pokarmów sportowców, bo w połączeniu z innymi składnikami dają smaczny, odżywczy, energetyczny posiłek, który jest lekkostrawny i ma niski indeks glikemiczny. Wolno uwalniające się cukry dają energię na długo, dlatego polecane są szczególnie na śniadanie czy w czasie intensywnych treningów.
Płatki owsiane można spożywać w postaci owsianki, zarówno na słodko – z owocami, bakaliami, pestkami itd., jak i wersji wytrawnej. Warto z nich również przygotować smaczne batony czy niskokaloryczne ciastka, które w sam raz nadają się na przegryzkę w pracy czy na wędrówkę w góry.