Wysokokaloryczne, jednak bardzo zdrowe orzechy zalecane są przez specjalistów do spraw żywienia jako wartościowy dodatek do naszej diety. Odmian orzechów jest bardzo wiele. Każdy o specyficznym smaku i aromacie, przez co znajdują szereg możliwości wykorzystania w kuchni. Orzechy nie dość, że smaczne są również pomocne przez zachowaniu młodości i witalności na długie lata. Przy odpowiedniej diecie, orzechy mogą być niczym pełnowartościowe słodycze, bo zaledwie garstka orzechów to setki kalorii. Niemniej warto pokusić się o kilka orzeszków od czasu do czasu.
Dietetycy szczególnie polecają orzechy pekan, podobne do orzechów włoskich, ale z większą ilością składników odżywczych. Mają około 5 cm wielkości oraz słodki i jednocześnie delikatny smak. Orzechy pekan uprawiane są obecnie przede wszystkim w Ameryce Północnej oraz w mniejszym stopniu w Australii i Afryce Południowej. Niegdyś były głównym składnikiem kuchni Indian. Teraz dostępne są na całym świecie, gdzie stanowią dodatek do deserów, lodów, ciast i pralinek. Orzechy pekan jeść można surowe, suszone, solone bądź kandyzowane. Nie można jednak przesadzić z ich ilością, gdyż w 100 g jest prawie 700 kalorii.
Popularność orzechów pekan wśród fanatyków zdrowej żywności wynika z ich drogocennych właściwości. Bogate są bowiem w białko, błonnik, węglowodany, witaminy z grupy B, C, K i dużą dawkę witaminy E oraz wapń, żelazo, magnez, potas, sód i kwas elagowy. Zjedzenie kilku z nich dostarcza ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk, podobnie jest w przypadku witaminy B1. Produkty te zawierają też około 70 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydanty. Dlatego też regularne spożywanie orzechów pekan zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Ponadto składniki, zawarte w tych orzechach przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu, obniżenia poziom złego cholesterolu oraz poprawienia metabolizmu. Orzechy pekan pozytywnie działają również na skórę, która odzyskuje blask i zdrowy wygląd. Włosy i paznokcie są mocniejsze, polepsza się wzrok. Jednym słowem orzechy pekan są receptą na długowieczność i atrakcyjne ciało.
Witam. Przeczytałem właśnie, że orzechy należy moczyć przed spożyciem, ponieważ wtedy są lepiej przyswajalne. Co pani o tym sądzi?
Orzechy pekan, tak jak wszystkie inne orzechy, powinno się namoczyć. Wówczas łatwo pozbędziemy się otaczającej ich skórki, która chroni orzechy przed drobnoustrojami i robakami, ale po spożyciu utrudnia pracę trzustki i trawienie. Tak przygotowane orzechy będą też bardziej miękkie i będą mniejszym obciążeniem dla organizmu. Pozdrawiam 🙂
W smaku identyczne jak nasze orzechy włoskie 🙂 Polecam!!!!
Pyszne. Ucieszyła się z nich szczególnie moja mama, która uwielbia orzechy włoskie, ale są dla niej za twarde. Orzechy pekan smakują praktycznie tak samo jak włoskie, ale są od nich duzo bardziej miękkie. No i jak wynika z powyższego opisu – mogą zdziałac cuda 🙂
Właśnie dziś pierwszy raz kupiłem orzechy pecan i zasmakowały mi. Trochę inne w smaku niż orzechy włoskie. Polecam
Spróbuje je jeść skoro są takie dobre i zdrowe.
Czy to ma znaczenie czy jeść je suszone czy jak każde inne czy moczone?
Od ponad stu pięćdziesięciu sześciu lat żywię się nimi i orzechami brazylijskimi. ZUS jest załamany
jak to od ponad 156 lat?. Ile masz lat zatem ?Coś tu nie gra-proszę o opowiedż
Hahaha. Ale się ubawiłam 🙂