Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych bakalii, na co wskazują badania naukowe. Pod względem właściwości zdrowotnych przewyższają inne orzechy i migdały. Mają nawet dwa razy więcej przeciwutleniaczaczy niż one. Dlaczego jeszcze warto jeść orzechy włoskie?
Dzięki temu, że tych orzechów się nie praży, zachowują one więcej wartości odżywczych. To co spożywamy, to nasienie, tzw. jądro, które mieści się pod łupiną. Orzech w ponad 50% składa się z tłuszczu, a w 10% – z bardzo wartościowego białka. To sprawia, że orzechy włoskie tak chętnie spożywane są przez wegetarian i wegan. Niektórzy badacze twierdzą nawet, że orzechy mogą zastąpić ryby w diecie.
Oprócz cennych tłuszczy i białka zawierają one również dużo błonnika, wiele witamin i minerałów. Są bogatym źródłem fosforanu, który korzystnie wpływa na pracę mózgu, znajdziemy w nich również dużo magnezu oraz potasu, żelaza i wapnia, które są szczególnie istotne dla osób pracujących umysłowo. Dzięki zawartości kwasu lanolinowego orzechy korzystnie działają na system nerwowy. Polecane są więc osobom zestresowanym, przemęczonym oraz mającym kłopoty ze snem.
Jeśli chodzi o ich inne korzystne właściwości – to zawierają dużo witaminy E, która korzystnie wpływa na skórę i wzrok oraz B6 – biorącej udział w powstawaniu czerwonych krwinek i przeciwciał. Orzechy włoskie wykorzystuje się również w kosmetyce. Zawarty w nich cynk działa ściągająco i przeciwbakteryjnie, przez co znajduje zastosowanie do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Witamina A i koenzym Q10 działają przeciwzmarszczkowo i zwalczają wolne rodniki. W preparatach brązujących używa się naturalnego barwnika o nazwie juglon, który daje efekt delikatnej opalenizny. Orzechy włoskie podtrzymują kolor, używane są więc w płukankach i szamponach do włosów. Jeśli nie występuje uczulenie, mogą je również spożywać kobiety w ciąży, bo zawarty w nich kwas foliowy jest konieczny do prawidłowego rozwoju płodu. Cenne właściwości prozdrowotne ma również olej wytłaczany z tych orzechów, można go dodawać np. do sałatek.
Orzechy włoskie korzystnie działają na układ pokarmowy. Przez swoje silne właściwości bakteriobójcze działają na bakterie, gronkowce oraz paciorkowce. Wykazują również działanie przeciwzapalne, grzybobójcze i odtruwające, co może się okazać pomocne w przypadku biegunek lub zatruć. W przypadku tego typu problemów można stosować nalewkę z zielonych orzechów lub odwar z liści. Moczenie stóp z naparze z liści dodatkowo pozwala pozbyć się nadpotliwości. Dodatkowo – dzięki zawartych w nich garbnikach i flawonoidów – hamują drobne krwawienia z uszkodzonych naczyń krwionośnych, przez co wchodzą w skład preparatów do leczenia hemoroidów i żylaków nóg.
Spożywanie tych orzechów polecane jest również w chorobach układu krążenia. Dzięki zawartości steroli roślinnych i wielonasyconych kwasów tłuszczowych obniżają poziom niekorzystnego cholersterolu i minimalizują ryzyko powstania zakrzepów. Występująca w nich L-arginmina rozszerza naczynia krwionośne, a koenzym Q10 pomaga dezaktywować cholesterol LDL – co wpływa na zmniejszenie ciśnienia krwi i ryzyka wystąpienia zawału serca. Z kolei kwas elagowy podnosi odporność, przez spożywanie orzechów włoskich może działać antyrakowo.
Bardzo dobry artykuł, nie wiedziałem aż o tylu dobrych związkach w orzechu włoskim. Żeby tylko te wiadomości potwierdzały się w praktyce byłoby super. W 2018 roku u każdego orzechy się zrodziły w dużych ilościach więc mamy powody do zadowolenia. Do łupania przystąp ludkowie!!!!