Niezbędna w wielu kuchniach, bo nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz kolor. Kurkuma – to bogactwo z Indii, gdzie stanowi podstawową przyprawę. Hindusi kurkumę dodają do większości potraw, a ten orientalny smak można odnaleźć w znanej na całym świecie mieszkance curry.
Czytaj dalejNaturalna apteka
NATURALNA APTEKA
Likopen – przeciwutleniacz antynowotworowy
Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, by jak najlepiej zadbać o zdrowie? Wiadomo, że warzywa i owoce to podstawa. Poza tym zielona herbata, miód i czosnek chronią nas przed wirusami. Ważnym składnikiem, zawartym w różnych produktach jest likopen
Czytaj dalejKorzystne właściwości miodu manuka
O tym, że miód jest zdrowy, wiemy nie od dziś. Na stałe znalazł on miejsce w naszej kuchni jako naturalny słodzik deserów oraz herbaty. Świętnie sprawdza się w roli leku na przeziębienie pity z gorącą wodą. Smak miodu może być różny, wpływ na to ma jego rodzaj i miejsce zbioru. Z tego względu niektóre odmiany mogą mieć szczególne właściwości, przykładem wyjątkowo zdrowego jest miód z…
Czytaj dalejŻelazo i jego źródła w diecie
Żelazo jest mikroelementem zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie każdego człowieka. Reguluje szereg procesów zachodzących w organizmie ludzkim. Jego zalecane spożycie zależy od kilku czynników, m. in. płci, wieku i stanu zdrowia. O prawidłowy poziom żelaza powinny dbać zwłaszcza kobiety będące w ciąży.
Czytaj dalejJakie działanie ma rozmaryn?
Zdrowotna moc ziół to niezaprzeczalny fakt, który wykorzystywany jest w medynie naturalnej od setek lat. Zioła wspomagają pracę całego organizmu, chroniąc nas przed chorobami i przykrymi dolegliwościami. Zioła to też recepta na piękny i młody wygląd, gdyż korzystnie wpływają na naszą skórę. Jednym z ziołowych medykamentów jest rozmaryn.
Czytaj dalejJakie właściwości ma tymianek?
Popularny w całym świecie tymianek jest niewielką krzewinką, pochodzącą z rejonów Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest w całej Europie i wielu innych regionach świata. Jego niezwykłe właściwości lecznicze znano już w starożytności, kiedy Egipcjanie wykorzystywali go do mumifikacji zwłok, a Samarytanie jako środka bakteriobójczego.
Czytaj dalejGorczyca i jej właściwości
Nasiona gorczycy znane są już od wielu tysięcy lat i z powodzeniem stosowane zarówno w kuchni jako przyprawa i dodatek do marynat i żywności, oraz w medycynie naturalnej. Wyróżnić można w szczególności nasiona gorczycy czarnej, białej, polnej oraz modrej.
Czytaj dalejJakie właściwości ma tran?
Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. W swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-6 i omega-3 (kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA), witaminy A, D i E.
Czytaj dalejWitamina E
Witamina E uważana jest za wspaniały lek, który ma chronić nas przed nowotworami, chorobami serca, demencją, miażdżycą, zaburzeniami mięśni, żylakami, męską bezpłodnością oraz innymi schorzeniami. Działa wspomagająco podczas leczenia blizn, trądziku, grzybicy, chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV czy nocnymi skurczami łydek, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa potencję i wpływa na jakość, a także przedłużenie żywotności plemników.
Czytaj dalejWitamina K
Witamina K, zwana witaminą przeciwkrwotoczną, uczestniczy w tworzeniu protrombiny w wątrobie czyli białka osocza krwi, które bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Odgrywa również istotną rolę w gospodarce wapniowej, w procesie formowania tkanki kostnej oraz hamowaniu rozwoju nowotworów. Posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i gromadzoną w tkance tłuszczowej, dlatego w przypadku nadmiernego spożywania może wpłynąć niekorzystnie…
Czytaj dalej