Gałka muszkatołowa, czyli myristica fragrans to owoc dużego wiecznie zielonego drzewa zwanego muszkatołowcem korzennym, który pochodzi z Moluki (Wysp Korzennych). Uprawia się go przede wszystkim w zachodnich Indiach. Z Myristica fragrans produkuje się dwie przyprawy – gałkę muszkatołową (ze środkowej części pestki owocu) oraz macis (z osnówki pestki).
Czytaj dalejNaturalna apteka
NATURALNA APTEKA
Pyłek kwiatowy
Miód nie jest jedynym wartościowym produktem, który mogą dostarczyć nam pszczoły. Równie cenny, a czasem nawet i cenniejszy, szczególnie dla alergików, jest pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Dzięki niemu możemy m.in. odtruć swoją wątrobę, obniżyć poziom lipidów, a także schudnąć.
Czytaj dalejWłaściwości czarnego bzu
Lecznicze właściwości czarnego bzu wykorzystywane są od wieków. W swoich dziełach opisywał je już Hipokrates. Polecał go jako środek przeczyszczający, moczopędny i łagodzący dolegliwości ginekologiczne.
Czytaj dalejLukrecja – zdrowa słodycz
Lukrecja jest jednym z najważniejszych ziół w medycynie chińskiej i od wielu wieków używana jest w ziołolecznictwie zachodnim. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko właściwościom prozdrowotnym, ale też – smakowi, jest bardzo słodka!
Czytaj dalejBluszczyk kurdybanek
Bluszczyk kurdybanek to jedno z najstarszych polskich ziół, mające zastosowanie zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś mocno zapomniany, niegdyś powszechnie znany i stosowany nawet przez króla Jana III Sobieskiego.
Czytaj dalejCzystek na bakterie i wirusy
Już średniowieczni mnisi korzystali z leczniczych właściwości czystka, pierwsza kobieta wśród lekarzy – Hildegarda z Bingen – polecała go jako remedium na wiele dolegliwości, ale tak naprawdę znany jest od starożytności. Dziś znów wraca do łask. W 1999 r. w Instytucie Friedrich – Loeffler w Tubingen (Niemcy) przeprowadzono badania, w których udowodniono, że ekstrakt z tej rośliny w znacznym stopniu redukuje ilość wirusów i bakterii.
Czytaj dalejLecznicze właściwości cebuli
W wielu polskich domach cebula jest powszechnie używana. Ceniona jest już od wieków również w medycynie ludowej, szczególnie, że jako jedno z niewielu warzyw nie psuła się zimą. Cebula jest wykorzystywana niemal we wszystkich kuchniach jako składnik wielu potraw, ale ma ona, poza walorami smakowymi, liczne właściwości lecznicze.
Czytaj dalejPobudzające właściwości guarany
Guarana to owoc pochodzący z amazońskich lasów. Posiada czerwoną barwę i z wyglądu przypomina jagody. Mieszkańcom dorzecza Amazonki guarana znana była od wieków. W Europie jej właściwości zdrowotne zaczęły być doceniane za sprawą niemieckiego lekarza Christiana Franza Paulliniego, na przełomie XVII i XVIII wieku.
Czytaj dalejSzafran
Szafran to jedna z najdroższych i najszlachetniejszych przypraw świata. Od wielu wieków ceniony jest za swe unikalne właściwości lecznicze i wykorzystywany jako przyprawa, składnik kosmetyków i leków. W starożytności był cennym środkiem przeciwdepresyjnym i leczniczym w przebiegu wielu ciężkich chorób, np. czarnej ospy.
Czytaj dalejGorczyca i jej liczne właściwości lecznicze
Świadomość tego, co jemy, pozwala dbać o zdrową dietę i piękną sylwetkę. Ważną rolę w kuchni spełniają przyprawy, które zapewniają ciekawy smak, a jednocześnie wpływają na pracę poszczególnych narządów, regulując ich funkcjonowanie. Tak również się dzieje w przypadku gorczycy. Malutkie ziarenka o ostrym, gorzkim smaku to podstawowy składnik musztard, gorczyca posiada także liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim roślina ta pobudza procesy trawienne i wspomaga odchudzanie.
Czytaj dalej