Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa, czyli myristica fragrans to owoc dużego wiecznie zielonego drzewa zwanego muszkatołowcem korzennym, który pochodzi z Moluki (Wysp Korzennych). Uprawia się go przede wszystkim w zachodnich Indiach. Z Myristica fragrans produkuje się dwie przyprawy – gałkę muszkatołową (ze środkowej części pestki owocu) oraz macis (z osnówki pestki).

Czytaj dalej

Pyłek kwiatowy

Miód nie jest jedynym wartościowym produktem, który mogą dostarczyć nam pszczoły. Równie cenny, a czasem nawet i cenniejszy, szczególnie dla alergików, jest pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Dzięki niemu możemy m.in. odtruć swoją wątrobę, obniżyć poziom lipidów, a także schudnąć.

Czytaj dalej

Czystek na bakterie i wirusy

Już średniowieczni mnisi korzystali z leczniczych właściwości czystka, pierwsza kobieta wśród lekarzy – Hildegarda z Bingen  – polecała go jako remedium na wiele dolegliwości, ale tak naprawdę znany jest od starożytności. Dziś znów wraca do łask. W 1999 r. w Instytucie Friedrich – Loeffler w Tubingen (Niemcy) przeprowadzono badania, w których udowodniono, że ekstrakt z tej rośliny w znacznym stopniu redukuje ilość wirusów i bakterii.

Czytaj dalej

Lecznicze właściwości cebuli

W wielu polskich domach cebula jest powszechnie używana. Ceniona jest już od wieków również w medycynie ludowej, szczególnie, że jako jedno z niewielu warzyw nie psuła się zimą. Cebula jest wykorzystywana niemal we wszystkich kuchniach jako składnik wielu potraw, ale ma ona, poza walorami smakowymi, liczne właściwości lecznicze.

Czytaj dalej

Szafran

Szafran to jedna z najdroższych i najszlachetniejszych przypraw świata. Od wielu wieków ceniony jest za swe unikalne właściwości lecznicze i wykorzystywany jako przyprawa, składnik kosmetyków i leków. W starożytności był cennym środkiem przeciwdepresyjnym i leczniczym w przebiegu wielu ciężkich chorób, np. czarnej ospy.

Czytaj dalej

Gorczyca i jej liczne właściwości lecznicze

Świadomość tego, co jemy, pozwala dbać o zdrową dietę i piękną sylwetkę. Ważną rolę w kuchni spełniają przyprawy, które zapewniają ciekawy smak, a jednocześnie wpływają na pracę poszczególnych narządów, regulując ich funkcjonowanie. Tak również się dzieje w przypadku gorczycy. Malutkie ziarenka o ostrym, gorzkim smaku to podstawowy składnik musztard, gorczyca posiada także liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim roślina ta pobudza procesy trawienne i wspomaga odchudzanie.

Czytaj dalej