Chmiel jest rośliną od dawna znaną ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych, stosowaną w czasach starożytnych, pośród antycznych Rzymian i Greków, a także przez mieszkańców Chin oraz Indii. W obecnych czasach kojarzy się głównie z browarnictwem, jednak posiada szereg innych zastosowań. W jaki jeszcze sposób wykorzystywany jest chmiel?
Czytaj dalejNaturalna apteka
NATURALNA APTEKA
Zastosowanie dzikiej róży
Powrót do naturalnych kosmetyków i domowych sposobów na leczenie różnych dolegliwości widoczny jest od kilku lat. Wśród najcenniejszych roślin leczniczych wymienić trzeba dziką różę, której drogocenne właściwości znane są już 2000 lat. Owoce róży to bogactwo różnych witamin m.in. A, C, E, B1, B2, K oraz cennych flawonoidów, kwasów organicznych i pektyn. Dlatego też róża chętnie wykorzystywana jest w leczeniu przeziębienia, boli reumatycznych czy dolegliwości…
Czytaj dalejPokrzywa indyjska (Coleus forskohlii Briq)
Pokrzywa indyjska jest od dawna stosowana w medycynie ajurwedyjskiej. Zawiera ona forskolinę, substancję, której przypisuje się szereg korzystnych właściwości, m.in. wspomaganie odchudzania. Jak działa forskolina? Czy warto ją przyjmować?
Czytaj dalejCzystek – właściwości
Od co najmniej kilkunastu lat jesteśmy nieustannie zalewani falą wszelkiego rodzaju lekarstw, suplementów, witamin itp., które mają zapewnić nam zdrowie i siłę na długie lata. W aptekach można dostać lekarstwa na niemal wszystkie przypadłości. Jednak ich skuteczność często jest niższa od oczekiwanej, dlatego coraz więcej osób powraca do naturalnych sposobów leczenia, które są niedrogie, a przy tym przynoszą prawdziwą poprawę zdrowia i samopoczucia. Ziołolecznictwo staje…
Czytaj dalejWiosenne warzywa
Za nami już pierwszy dzień astronomicznej wiosny, a za oknami w końcu robi się coraz cieplej. Czas zmienić swój tryb ubierania się, przebywania na świeżym powietrzu i żywienia. Wiosna to czas narodzin, budzenia się do życia i czerpania z dóbr natury pełnymi garściami. Co zatem możemy znaleźć w wiosennym koszyku warzywnych obfitości?
Czytaj dalejKardamon
Kardamon, to nie tylko doskonały dodatek do kawy czy gorącej czekolady, ale również przyprawa o silnych właściwościach prozdrowotnych. Dzięki niemu można obniżyć ciśnienie krwi, podnieść nastrój czy potencję oraz oczyścić drogi moczowe. W wielu krajach stosuje się go jako środek wzmacniający i odżywczy, podnosząc go tym samym do rangi naturalnego leku.
Czytaj dalejMajeranek dobry na dolegliwości żołądkowe
Majeranek to zioło, bez którego nie wyobrażamy sobie tradycyjnej grochówki, barszczu czerwonego, żuru czy tłustych dań mięsnych. Warto go również mieć w swojej podręcznej apteczce. Przyprawa ta bowiem posiada szereg właściwości prozdrowotnych, począwszy od łagodzenia kataru, migreny, kamicy nerkowej, dolegliwości żołądkowych, aż po skuteczne wspomaganie odchudzania.
Czytaj dalejOstropest plamisty
Wydawać by się mogło, że osoba, która pije, pali i źle się odżywia, wciąż walcząc o zmianę swoich szkodliwych nawyków, ma doszczętnie zrujnowaną wątrobę. Jednak z pomocą może mu przyjść natura. Istnieje bowiem roślina, z pozoru bardzo zwyczajna, której działania prozdrowotne są ratunkiem dla przeciążonej wątroby.
Czytaj dalejCząber i jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy
Cząber ogrodowy (Satureja hortensis) jest rośliną znaną i stosowaną od wieków. Jego właściwości smakowe i lecznicze doceniali już starożytni Rzymianie. Do Europy trafił najprawdopodobniej za czasów panowania Juliusza Cezara. Za sprawą intensywnego, pikantnego smaku przez wiele lat zastępował czarny pieprz.
Czytaj dalejNaturalne antybiotyki
W naszych kuchennych szafkach, lodówkach i spiżarniach możemy znaleźć produkty, które mogą zastąpić zapisywane tak chętnie przez lekarzy antybiotyki. Sięganie po miód, imbir, czosnek, tymianek czy kapustę kiszoną, w dobie powszechnie stosowanych środków chemicznych, wydaje się być nieco irracjonalne, ale udokumentowane setkami lat stosowania. Poniżej przedstawiam wachlarz naturalnych środków, które mają lecznicze właściwości podobne do medykamentów.
Czytaj dalej