Soja od lat jest jednym z podstawowych produktów, na których opiera się dieta wegetarian. Jej główną zaletą jest jej korzystny wpływ na zdrowie, dzięki czemu z powodzeniem można zastąpić nią mięso.
Soja, jako bardzo popularny, wręcz modny składnik menu zdrowo odżywiającego się człowieka, stale poddawana jest niezliczonym badaniom. Dzięki nim udało się ustalić, że jest ona przez organizm faktycznie pożądana. Jedną z głównych zalet jest ta, że soja wpływa na obniżenie „złego” cholesterolu we krwi. Jako przeciwutleniacz dba o dobrą kondycje serca i zapobiega miażdżycy i innym chorobom układu krwionośnego. Systematycznie spożywanie soi działa także jako tarcza antynowotworowa. Co więcej soja sprzyja prawidłowemu działaniu układu kostnemu (zapobiega osteoporozie), głownie ze względu na wysoką zawartość białka. To właśnie ogromne pokłady białka sprawiają, że soja z powodzeniem wykorzystywana jest jako substytut mięsa.
Jest jednak odmiana soi, której właściwości są jeszcze bardziej korzystne. To natto, które oprócz właściwości prozdrowotnych, ma też ogromne znaczenie w procesie odchudzania. Natto, które warto jeść regularnie, może pomóc schudnąć. Jest naturalnym probiotykiem – reguluje i oczyszcza układ trawienny, zapobiega zaparciom. Dodatkowo poprawia wygląd skóry i włosów oraz spowalnia proces starzenia. Odmiana została odkryta w Japonii przez doktora Hiroyuki Sumi. W jaki sposób jest uzyskiwana? Wystarczy zagotować zwykłą soję i dodać do niej bakterie Bacillus natto. W ten sposób spowodowany zostanie proces fermentacji.
Specyficzna odmiana soi w Polsce nie jest jeszcze bardzo popularna. Dostępna jest póki co w sklepach ze zdrową żywnością w sklepach ekologicznych. Przy zakupie należy szczególną uwagę zwrócić na pochodzenie towaru. Kupując natto japońskie dostajemy gwarancję, że nie zostało poddane modyfikacji genetycznej. Importowana soja jest w suchej postaci, dzięki czemu jest szansa uniknięcia kontaktu z jej nieprzyjemną powierzchownością. W środowisku naturalnym natto nie prezentuje się zbyt apetycznie. To ziarna, które pokryte są lepkim śluzem.
Szanowna Pani, to nie białko w soi zapobiega osteoporozie ale witamina K2, poza tym natto to nie odmiana soi ale sfermentowana soja, to jakiego jest gatunku to osobobny temat. Proszę poczytać o paradoksie wapnia w kontekście natto. Pozdrawiam