Dieta dr Ewy Dąbrowskiej została opracowana kilkanaście lat temu. Ma charakter głodówki leczniczej i jej głównym zadaniem jest oczyszczenie organizmu z niebezpiecznych toksyn.
W dobie żywności wysoko przetworzonej, pozbawionej wskutek poddawania wielu procesom chemicznym szeregu cennych składników odżywczych, a co za tym idzie – pojawienia się mnóstwa chorób, stworzenie diety odtruwającej było sporym wyzwaniem. Wyzwaniem, które się powiodło, bo jak pokazują liczne przykłady, wiele osób dzięki przejściu na dietę owocowo-warzywną dr Ewy Dąbrowskiej powróciło do zdrowia po różnych chorobach, również tych uznawanych za nieuleczalne (również nowotwory).
Stworzona przez lekarkę dieta zakłada codzienne dostarczanie organizmowi niezbędnych enzymów i mikroelementów z jednoczesnym ograniczeniem dostarczania kalorii (do 800 kcal/dzień), w tym białka, węglowodanów i tłuszczów. W organizmie człowieka następuje proces spalania i oczyszczania.
Dieta bazuje na roślinach o niskim indeksie skrobi i cukru. W trakcie stosowania głodówki leczniczej następuje proces odżywiania wewnętrznego, który polega na zamianie na glukozę zbędnych złogów białkowych zalegających w ciele człowieka (nawet guzów nowotworowych). Dieta zmusza organizm do wyprodukowania takiej ilości glukozy, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i innych narządów. Dzięki temu procesowi następuje wydalenie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Ścisłe przestrzeganie diety eliminuje uczucie głodu, doprowadza do rezygnacji ze spożywana słodyczy mięsa i niezdrowych używek. Mózg człowieka przestawia się na nieodczuwanie głodu.
Leczenie dietą warzywno-owocową trwa od kilku dni do kilku tygodni. Podstawowymi produktami są różnego rodzaju warzywa: korzeniowe, kapustne, cebulowe, dyniowate, psiankowate i liściaste. Dopuszczone jest spożywanie owoców o niskiej zawartości cukru, np. jabłko, grejpfrut i cytryna. Szczególnie rekomendowane są soki z pędów zielonych roślin, np. natki pietruszki i innych. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie surowych warzyw i owoców, ale nie ma przeciwwskazań do pieczenia, duszenia i gotowania potraw, które warto przyprawiać ziołami. Jeśli chodzi o soki, należy sięgać po wodę niegazowaną, herbatki owocowe i ziołowe, wywary i soki owocowo-warzywne.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej jest zalecana profilaktycznie osobom zdrowym w celu poprawienia funkcjonowania organizmu i samopoczucia. Niezwykle dobrze wpływa na pracę układu odpornościowego, nerwowego i hormonalnego. Dlatego o zastosowaniu diety powinny pomyśleć osoby cierpiące na choroby o podłożu immunologicznym: alergia, astma, grzybica, migrena, infekcje, choroby tarczycy i wątroby, ciężkie zmiany skórne (egzema, łuszczyca, trądzik). Stosowanie diety poprawia stan osób dotkniętych chorobami neurologicznymi: padaczką, udarami, nerwicami, stwardnieniem rozsianym i innymi. Łagodzi skutki zaburzeń o podłożu hormonalnym, dotyczącym głównie kobiet: problemy z menstruacją, klimakterium, torbielowatością itp. Jak pokazują liczne przykłady, dieta warzywno-owocowa jest pomocna w walce z dotykającą coraz większą liczbę młodych osób niepłodnością. Wskazaniem do przejścia na dietę są choroby związane z otyłością, wysokim ciśnieniem, cukrzycą i chorobami serca oraz wieloma innymi schorzeniami. Warto pamiętać, że ta dieta może być skutecznym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej.
Po przeprowadzeniu leczniczej głodówki lekarka zaleca dalsze wprowadzanie w codzienny jadłospis warzyw i owoców jako sposób na zdrowszy tryb życia. Można też co jakiś czas stosować około dwudniowe posty, z dietą wyłącznie owocowo-warzywną. Oprócz tego istotną rolę odgrywa sport. Wskazany jest jakikolwiek wysiłek fizyczny, chociażby wieczorny spacer. Warto odwiedzać saunę, salony masażu i fizykoterapii. Niezbyt przyjemne, lecz pomocne, są lewatywy.
Diety oczyszczające organizm cieszą się coraz większym powodzeniem. Dieta stworzona przez dr Dąbrowską nie tylko dostarcza organizmowi składników odżywczych, ale również wzmacnia system odpornościowy i przywraca prawidłowy metabolizm. Dowodem tego są liczne przykłady poprawy zdrowia pacjentów, u których zawiodły tradycyjne metody leczenia.