Liczi, znane również jako śliwka chińska lub bobczyca chińska, popularne jest w Państwie Środka od około 4000 lat. Jego zdrowotne właściwości doceniali cesarze z dynastii Han. Byli przekonani, że owoce te nie tylko poprawiają nastrój, lecz również dodają im sił. Dziś liczi uprawiane jest w krajach o ciepłym klimacie – Indiach, Indonezji, Australii, Kenii oraz USA (Floryda).
Występowanie owoców
Owoce rosną na drzewach osiągających nawet 30 m wysokości. Roślina charakteryzuje się zaokrągloną koroną, pełną pierzastych liści, które – początkowo czerwone – z czasem zmieniają barwę na ciemnozieloną. Z każdego kwiatostanu dojrzewa ok. 10-30 owoców. Ze względu na fakt, iż zbiera się tylko te w pełni dojrzałe, wymagają szybkiego transportu i spożycia. Są bardzo nietrwałe, w temperaturze pokojowej wytrzymują jedynie 2-3 dni.
Właściwości liczi
Liczi to małe, okrągłe bądź owalne owoce, pokryte cienką skorupką. Biały, galaretowaty miąższ jest bogatym źródłem witaminy C, polifenoli, błonnika i węglowodanów. Zawiera również kwasy organiczne, głównie kwas jabłkowy. Owoce spożywa się surowe, po oddzieleniu skórki i pestki. Są świetnym dodatkiem do deserów i sałatek. Wytwarza się z nich dżemy, kompoty i soki. Można też spotkać owoce w syropie oraz suszone – znane jako orzeszki liczi. Ich zapach przywodzi na myśl woń dzikiej róży. Wyróżnia je delikatny, słodko-kwaśny smak, przypominający dżem z płatków róży.
Śliwka chińska jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika, co wspomaga odchudzanie. Błonnik wchłania wodę, pęcznieje i wypełnia żołądek. Dzięki temu nie tylko zmniejsza uczucie głodu, ale również pozytywnie wpływa na pracę jelit i reguluje ich perystaltykę. Zapobiega w ten sposób zaparciom oraz łagodzi przebieg biegunki. Stabilizuje stężenie glukozy oraz poziom cholesterolu we krwi. Pobudzając wydzielanie śliny chroni przed próchnicą. Ponadto jest bardzo pomocny w usuwaniu toksyn i metali ciężkich z organizmu.
Zawarta w owocach liczi witamina C wzmacnia układ immunologiczny i uszczelnia naczynia krwionośne. Wykazuje właściwości silnie antyutleniające – hamuje działanie wolnych rodników, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry. Bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, zwiększa przyswajalność żelaza oraz obniża ciśnienie krwi. Wspiera więc leczenie anemii i nadciśnienia. Uczestniczy ponadto w procesie powstawania kolagenu, który nie tylko ujędrnia skórę, zachowując jej młodość. Uelastycznia również stawy, zmniejszając ryzyko wystąpienia urazów i kontuzji.
Naukowcy przekonują również, że uderzeniowe dawki witaminy C pomagają eliminować komórki nowotworowe, spowalniają powstawanie przerzutów oraz łagodzą negatywne skutki chemioterapii.
Liczi zawiera jeszcze jeden, bardzo korzystny dla zdrowia składnik – polifenole. Podobnie jak witamina C, eliminują one wolne rodniki i chronią skórę przed starzeniem. Chronią też naczynia krwionośne i zmniejszają ich przepuszczalność. Z tego powodu owoce polecane są w profilaktyce miażdżycowej. Badania wykazują dodatkowo, że polifenole zawarte w liczi rozkładają tłuszcze, co ma wspomagać odchudzanie.
Owoce śliwki chińskiej są coraz popularniejsze także w Polsce. Warto po nie sięgnąć chcąc wzmocnić odporność lub złagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pomogą również w walce o wymarzoną, szczupła sylwetkę.