Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to: kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Wpływ kwasów omega-3 na organizm jest wielokierunkowy. Do najważniejszych funkcji, jakie pełnią w naszym organizmie, jest przeciwdziałanie starzeniu się komórek, a co za tym idzie – ich umieraniu. Są one składnikiem błon komórkowych oraz biorą udział w syntezie prostaglandyn. A ponieważ człowiek cały składa się z różnych komórek, to śmiało można postawić tezę, iż owe kwasy spowalniają starzenie się ludzi.
Najważniejsze funkcje kwasów omega-3:
- obniżają poziom „złego” cholesterolu i podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL,
- redukują ciśnienie tętnicze krwi,
- zmniejszają krzepliwości krwi – zapobiegają powstawaniu zakrzepów, zawałów serca, mają pozytywny wpływ na układ krążenia i ukrwienie mózgu,
- wykazują działanie przeciwzapalne – poprzez zwiększone wytwarzanie substancji (rezolwin i protektyn) przeciwzapalnych,
- ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 – niski poziom kwasów omega-3 powiązany jest z występowaniem wzrostu oporności tkanek na insulinę,
- działają przeciwnowotworowo ‒ spożycie kwasów omega-3 sprzyja redukcji powstawania nowotworów (szczególnie raka jelita grubego i okrężnicy czy raka piersi),
- wspierają system odpornościowy,
- przeciwdziałają depresji – funkcja ta wiąże się przede wszystkim z wpływem kwasów EPA i DHA na przekaźnictwo wewnątrzkomórkowe,
- odgrywają znaczącą rolę w zapobieganiu ślepoty, której przyczyną jest zwyrodnienie plamkowe,
- mają pozytywny wpływ na skórę.
Kwasy te wykazują szereg dobroczynnych właściwości na organizm człowieka. Dlatego naukowcy propagują właściwą dietę wzbogaconą produktami o ich wysokiej zawartości. Ważna jest proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w diecie. Kwasy omega-3 działają hamująco na stan zapalny w organizmie i konkurują z kwasami omega-6, które ułatwiają produkcję prostaglandyn (hormonów prozapalnych), zmniejszając ich stężenie w tkankach oraz ograniczając ich reakcje z enzymami. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwasy omega-3 wynosi ok. 1-1,5 g (np. 200 g ryby 2-3 razy w tygodniu).
Głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 są oleje roślinne tłoczone na zimno: olej lniany, rzepakowy, sojowy, z pestek dyni oraz ryby morskie i owoce morza, algi morskie, fitoplankton morski, a także nasiona soi, siemienia lnianego, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona konopi, a także żółtko jaja. W ostatnim czasie na rynku pojawiły się produkty spożywcze fortyfikowane kwasami tłuszczowymi z rodziny n-3 takie jak: margaryny, mleko oraz jajka (kura karmiona n-3 gromadzi je w żółtku).
Możemy też kupić kwasy omega-3 w kapsułkach. Warto zwrócić uwagę, aby kapsułka zawierała 1000 mg kwasu omega-3, co pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie. Należy jednak mieć na uwadze, że znaczny nadmiar kwasów omega-3 może być jednak szkodliwy, więc należy stosować umiarkowane dawki.
Miałam okazję przekonać się na własnej skórze jak bardzo kwasy omega 3 są niezbędne ludzkiemu organizmowi. Po jakimś czasie brania Gold Omega 3 unormował mi się cholesterol i jak patrzę wstecz, to czuję się znacznie lepiej niż kiedyś. Olej lniany dodatkowo stosuję do sałatek, by zapewnić ALA.