Owoc kiwi często określany jest jako skarbnica tego, co najzdrowsze. Ponadto posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Z botanicznego punktu widzenia to jagoda, choć początkowo było ono nazywane chińskim agrestem.
Kiwi – koktajl prozdrowotny
Z powodu dogodnych warunków klimatycznych pierwsze plantacje kiwi powstały w Nowej Zelandii. Tamtejszej ludności drobne włoski na skórce tego owocu przypominały ptaka kiwi, stąd jego obecna nazwa. Dziś jest ono stawiane na piedestale przez dietetyków, gdyż pod względem zawartości mikroelementów nie ma sobie równych. Kiwi zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza oraz tyle samo potasu, co banan.
Największą zaletą tego dość niepozornego owocu jest jego wysoka zawartość witaminy C (100 g kiwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy dorosłego człowieka). Jego miąższ to w 10 procentach węglowodany – głównie fruktoza i glukoza. Kiwi stanowi też dobre źródło witamin z grupy B, witaminy E, K, kwasu foliowego i karotenoidów, a także minerałów, przede wszystkim stabilizującego ciśnienie krwi potasu, regulującego gospodarkę wapniowo-fosforanową fosforu, wpływającego pozytywnie na kondycję włosów i skóry cynku oraz magnezu, który dba o kondycję układu nerwowego.
Właściwości kiwi
Wśród wielu właściwości prozdrowotnych tego owocu wymienia się:
- pobudzanie procesów krwiotwórczych (jako jeden z niewielu owoców kiwi zawiera wapń oraz kwas foliowy),
- działanie przeciwzapalne i zwiększenie ochrony organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi z uwagi na wysoką zawartość witaminy C,
- zwiększanie przyswajalności żelaza i pomoc w leczeniu anemii,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepicy żylnej,
- redukowanie cholesterolu we krwi,
- działanie przeczyszczające, pomocne osobom, które chcą schudnąć,
- wspomaganie leczenia przeziębień i grypy,
- pomoc w leczeniu depresji, dzięki naturalnie występującemu w kiwi alkoholowi cukrowemu – inozytolowi,
- pozytywny wpływ na perystaltykę jelit, redukcję bolesności brzucha, biegunek i zaparć,
- ochronę przed nowotworami, a także chorobami serca, miażdżycą,
- wspomaganie oczyszczania organizmu z toksyn,
- udowodnioną naukowo redukcję zaburzeń snu (kiwi posiada serotoninę, pomagającą w zaśnięciu, regulacji snu),
- łagodzenie objawów astmy, kaszlu, kataru, duszności,
- ochronę oraz naprawę uszkodzonego DNA komórek,
- ochronę wzroku przed uszkodzeniem oraz spowolnienie progresji zwyrodnienia plamki żółtej.
Kiwi jest idealne dla osób, które muszą lub chcą kontrolować wagę bądź schudnąć, gdyż ma mniej kalorii niż np. banan, a przy tym syci. Ponadto kiwi to również idealny owoc na przekąskę dla cukrzyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Ten bardzo zdrowy owoc potrafi też zapobiegać nowotworom, zwłaszcza czerwona odmiana kiwi.
Kto nie powinien jeść kiwi?
Owoce kiwi nie są jednak wskazane dla osób cierpiących na dolegliwości alergiczne po zjedzeniu owoców papai lub ananasa, a także te uczulone na lateks. Alergia po spożyciu kiwi najczęściej przyjmuje postać zespołu alergii jamy ustnej, czyli pojawia się świąd, a także obrzęk języka, ust, gardła i jamy ustnej.
Oprócz wewnętrznego prozdrowotnego działania owoc kiwi wykazuje również dobroczynny wpływ na skórę. Dzięki drobnym pestkom potrafi spełnić rolę świetnego i w dodatku naturalnego materiału ścierającego, używanego do peelingów do ciała. Kwasy zawarte w kiwi oraz innych owocach posiadają właściwości rozjaśniające, które mogą wybielić skórę, paznokcie. Dodatkowo kiwi bogate w witaminę E poprawia kondycję skóry i eliminuje zmarszczki oraz uszkodzenia w obrębie DNA komórek.
Należy wybierać owoce twarde oraz pozbawione przebarwień. Można je dodawać do sałatek owocowych, owsianki i deserów, używać do marynowania mięs (wołowiny i cielęciny) czy robienia ostrych sosów.
Jednak tego egzotycznego owocu lepiej jest nie dodawać do galaretki, albowiem zawarte w nim enzymy sprawią, iż ta nie stężeje.