Kasza kuskus to tradycyjna potrawa w kuchni arabskiej i afrykańskiej, choć w Polsce również zyskuje na popularności. W krajach muzułmańskich stanowi symbol bogactwa i szczęścia. Wytwarza się ją z grysiku pszennego. W przeszłości kuskus robiono z prosa. Ma postać małych, żółtych kuleczek o średnicy zaledwie ok. 1 mm.
Kuskus nazywany jest kaszą, choć tak naprawdę bliżej mu do makaronu, albowiem jego ziarenka powstają z połączenia się pszenicy durum i wody, które następnie przesiewa się w specjalnym sicie.
Spożywanie kaszy kuskus, z uwagi na to, że jest lekkostrawna i delikatna i nie podrażnia żołądka, poleca się przede wszystkim osobom z problemami układu trawienia, dzieciom, osobom starszym oraz kobietom w ciąży. Prawie wcale nie zawiera ona tłuszczu, za to jest naturalnym źródłem błonnika, witaminy B3 (niacyny), wapnia, fosforu, sodu, żelaza i kwasu foliowego. Ma więcej białka niż ryż i kasza perłowa, dzięki czemu wpływa na odbudowę tkanek w organizmie oraz budowę mięśni. Na tę kaszę powinni jednak uważać cukrzycy, gdyż indeks glikemiczny kuskusu po ugotowaniu to 65.
Dania z kuskusem są szybkie w przyrządzaniu, gdyż tę kaszę można bardzo szybko przygotować. Wystarczy wsypać ją do miski i zalać wrzątkiem tak, aby woda sięgała na centymetr (dwa palce) ponad poziom kaszy. Potem należy zakryć miseczkę i odstawić ją na 5 minut. Kuskus wchłonie wodę i jest gotowy do spożycia. Wodę służącą do jego przygotowania można nieco posolić. Kasza kuskus nadaje się do potraw wegetariańskich, wegańskich (warzywa zawierające wit. C pozwolą lepiej wchłonąć zawarte w niej żelazo), mięsnych oraz deserowych, przygotowywanych z dodatkiem mleka, miodu, orzeszków, suszonych bądź świeżych owoców.