Choć obecnie przez wielu niedoceniana, kasza gryczana to wyjątkowe źródło wielu cennych składników odżywczych. Powstaje z owoców niepozornej, bo osiągającej wielkość 60 centymetrów gryki – rośliny o białych i różowych kwiatach, porastającej znaczny obszar Lubelszczyzny.
Sama gryka jest chętnie wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym do produkcji preparatów stosowanych podczas leczenia żylaków, hemoroidów, kłopotów z układem krążenia czy w przypadkach miażdżycy.
Kasza gryczana była znana i ceniona od wieków, głównie na terenie Azji i Europy jako doskonałe źródło zdrowia i siły. Zwana inaczej hreczką, bywa również stosowana w medycynie ludowej jako idealny środek na typowo kobiece dolegliwości (obfita menstruacja), a powstały z niej wywar przynosił ulgę podczas biegunki. W czym kryje się sekret hreczki?
Przede wszystkim jest to doskonałe źródło białka (około 16%, zależnie od klimatu). Białko zawarte w kaszy gryczanej jest zdecydowanie łatwiej przyswajalne niż białko pochodzące ze zbóż. Wartość odżywcza tego białka jest porównywalna z innym jego źródłem – białkiem roślin strączkowych. Poza tym hreczka zawiera aminokwasy, których dostarczenie do organizmu jest niezbędne, a których nasz organizm nie produkuje.
Bogactwo kaszy gryczanej tkwi również w wysokiej zawartości krzemu, pierwiastka, którego zapotrzebowanie sięga blisko 30 mg dziennie. Prawidłowa ilość krzemu jest niezbędna ludzkiemu organizmowi. Krzem zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń włosowatych, korzystnie wpływa na tkankę kostną, wzmacnia odporność organizmu i zapobiega procesowi przedwczesnego starzenia. Pełni istotną funkcję przy usuwaniu z organizmu niebezpiecznych substancji toksycznych. Ponadto korzystnie wpływa na ogólny wygląd i stan skóry, włosów i paznokci. Również stan uzębienia w dużym stopniu zależy od krzemu.
Hreczka zawiera spore ilości błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, obniżającego ciśnienie krwi i stężenie glukozy, ograniczającego wchłanianie cholesterolu i uczucie głodu.
Kasza gryczana to nieocenione źródło rutyny, wpływającej na pracę żył i tętnic oraz całego układu krążenia.
Ziarenka kaszy gryczanej to bogactwo witamin z grupy B – B1, B2, PP oraz witaminy P (rutyny), pełniących w organizmie istotne funkcje, m.in. metaboliczne, odpornościowe, poprawiające funkcjonowanie układu nerwowego i wiele innych.
Kasza gryczana to niewyczerpany zasób wielu składników mineralnych, tj. magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, kobaltu, niklu, miedzi, cynku, boru oraz jodu.
Hreczka jest obecna w kuchni wegetarianów i osób ceniących zdrowy sposób odżywiania, już nie tylko jako dodatek, ale także w postaci dania głównego. Po kaszę tę mogą bez obaw sięgać osoby stosujące dietę bezglutenową – kasza gryczana nie zawiera glutenu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika powinna znaleźć się w jadłospisie osób borykających się z problemem nadwagi. Warto dodać, że kasza gryczana nie zakwasza organizmu.
Na sklepowych półkach dostępne są różne rodzaje kaszy. Warto sięgać po te, które przeszły jak najmniejszą obróbkę – niepalona i gruba, dzięki czemu zachowały więcej składników odżywczych w przeciwieństwie do swych „koleżanek” – palonej (prażonej) i rozdrobnionej.
Kaszę gryczaną można podawać na wiele sposobów, dlatego też ze względu na jej wysokie właściwości prozdrowotne warto przemyśleć jej obecność w naszych obiadowych (nie tylko) daniach.