Popularny w całym świecie tymianek jest niewielką krzewinką, pochodzącą z rejonów Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest w całej Europie i wielu innych regionach świata. Jego niezwykłe właściwości lecznicze znano już w starożytności, kiedy Egipcjanie wykorzystywali go do mumifikacji zwłok, a Samarytanie jako środka bakteriobójczego.
Tymianek w kuchni
Aktualnie ziele to stosowane jest na szeroką skalę w kuchni jako podstawowa przyprawa wielu dań. Tymianek charakteryzuje się ostrym, pikantnym i aromatycznym zapachem oraz delikatnie gorzkawym posmakiem. Zawiera w swoim składzie dużą ilość olejku eterycznego. W kuchni polecany jest przede wszystkim do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych i potraw z warzyw strączkowych. Podnosi także smak drobiu, ryb, grzybów i serów.
Lecznicze zastosowanie tymianku
Tymianek jest źródłem wielu witamin: A, B2, B6, C, kwasu foliowego, beta karotenu oraz minerałów: potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymianek od wieków ceniony jest za niezwykłe właściwości lecznicze. Ma szerokie spectrum działania: bakteriobójcze, grzybobójcze, wykrztuśne i przeciwzapalne.
Na wiele sposobów wspomaga pracę układu oddechowego. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i aseptycznym działa kojąco w infekcjach gardła i jamy ustnej. Jest popularnym składnikiem syropów na kaszel suchy i mokry oraz tabletek na ból gardła. Może być także stosowany jako płukanka w stanach zapalnych gardła, krtani i jamy ustnej. Osoby cierpiące na przykry zapach z ust mogą żuć świeży tymianek, aby wyeliminować tę dolegliwość. Zioło to wchodzi w skład płynów dentystycznych do płukania jamy ustnej.
Tymianek wykazuje działanie rozgrzewające, co wpływa na produkcję śluzu płucnego. Pomaga w leczeniu wielu schorzeń dróg oddechowych: astmy, zapalenia oskrzeli, przeziębienia, grypy.
Preparaty na bazie tymianku stosowane są w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. nieżytu żołądka, podrażnieniu jelit i w dolegliwościach wątrobowych. Zalecany również przy biegunkach i zatwardzeniach. Zioło to stosuje się też jako preparat zwiększający łaknienie u osób mających problem z małym apetytem. Substancje zawarte w tymianku pobudzają wydzielanie soku trawiennego. Jest niezastąpionym składnikiem tłustych potraw, gdyż wspomaga ich trawienie. Roślinę tę wykorzystuje się w leczeniu zakażeń pasożytniczych glistami i nicieniami.
Tymianek działa przeciwzapalnie. Jest pomocny w łagodzeniu przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów i stanów zapalnych pochwy.
Niewielka ilość tymianku wykazuje działanie uspokajające i przeciwdepresyjne.
Tymianek w kosmetyce
Tymianek znalazł szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów. Jest niezwykle skuteczny w walce z trądzikiem ze względu na silne właściwości odkażające i bakteriobójcze. Stał się składnikiem preparatów do cery trądzikowej i tłustej. Popularne są przygotowywane w domu napary z tymianku do przemywania zanieczyszczonej cery. Płukanki z tymianku pomagają w leczeniu łupieżu i nadmiernego przetłuszczania się włosów.
Warto wiedzieć
- Tymianek składa się z olejku eterycznego, który zawiera między innymi tymol. Spożycie tej substancji w nadmiernych ilościach może doprowadzić do zatrucia, a w konsekwencji do uszkodzenia ważnych organów, takich jak: wątroba, nerki, serce i układ nerwowy.
- Konsumpcję tymianku powinny ograniczyć zwłaszcza kobiety w ciąży, gdyż zioło to doprowadza do skurczów macicy, co wpływa na nieprawidłowy rozwój płodu.
- Tymianek jest rośliną użyteczną, o wszechstronnym zastosowaniu. Świetnie sprawdza się w kuchni, lecznictwie i jako roślina ozdobna. Warto pamiętać, że ludzie od najdawniejszych czasów chętnie sięgali po zioła w leczeniu różnych dolegliwości. Zioła to lekarstwo idealne – bezpieczne i niewywołujące przykrych skutków ubocznych. Choć oczywiście należy je spożywać z umiarem.
Fajne i ciekawe to jest