Dieta Ornisha to alternatywny, rygorystyczny i kontrowersyjny sposób odchudzania, który w Stanach Zjednoczonych traktowany jest jako forma leczenia. Polecana jest osobom, które nie lubią lub nie chcą spożywać mięsa oraz tym, którzy nie chcą się głodzić. Opracowana została przez amerykańskiego kardiologa. Jest ona niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, bogata w błonnik oraz węglowodany zbożowe, a także wyklucza kofeinę, mięso i ogranicza spożycie soli.
Dieta ta została stworzona w latach 70. przez doktora Deana Ornisha. Ten amerykański kardiolog zasłynął tym, że wyleczył stworzonym przez siebie sposobem odżywiania sporą liczbę chorych na miażdżycę. Dieta Ornisha nie tylko powodowała spadek wagi, ale też przeciwdziałała chorobom układu krążenia. Polacy odkryli tę dietę w latach 90., kiedy do naszego kraju dotarła książka wydana przez jej twórcę – „Eat More, Weigh Less”, czyli „Jedz więcej, waż mniej„.
Według dr. Ornisha nasz organizm działa tak samo jak w czasach jaskiniowców, kiedy to wytworzył się w nim mechanizm magazynowania kalorii na gorsze czasy. Dlatego też na organizm ludzki nie działają diety opierające się na minimalnym dostarczaniu kalorii, gdyż wówczas spowalnia się nasz metabolizm. Podstawą zaproponowanego przez Ornisha jadłospisu są produkty roślinne, niskotłuszczowe, z dużą zawartością błonnika i węglowodanów złożonych.
Zasady diety Ornisha są proste:
- nie licz kalorii
- jedz tak dużo aż poczujesz się pełny
- jedz często, lecz w małym ilościach
- spożywaj wyłącznie produkty z listy dozwolonych pokarmów (rośliny straczkowe, owoce, zboża, warzywa, w umiarkowanych ilościach: białka jaj, niskotłuszczowy nabiał)
- stosuj wyczerpujący, choć spokojny wysiłek fizyczny, aby wzmocnić działanie diety (np. jogę, pilates, pływanie, szybki marsz, jazdę na rowerze)
Dzienny jadłospis osoby będącej na diecie Ornisha składa się w 10% z tłuszczy, w 15% z białka oraz aż w 75% z węglowodanów. Nie wolno jeść tłuszczy (oleju, oliwy, margaryny, masła), awokado, mięsa oraz ryb, oliwek, alkoholu, orzechów, cukru, słodyczy, tłustego nabiału, miodu. Miesięcznie można zrzucić ok. 5 kg.
Komu dieta może zaszkodzić?
Przede wszystkim osobom, które mają niedobory witamin czy minerałów, ponieważ tego rodzaju jadłospis powiększa ich braki. Nie mogą jej stosować także dzieci, nastolatki, ciężarne, osoby z celiakią lub osteoporozą oraz osoby cierpiące na anemię, choroby układu sercowo-naczyniowe, nadciśnienie i zaburzenia metaboliczne. Polecana jest wegetarianom, osobom o wyjątkowo silnej woli, z nadwagą, nadciśnieniem, cukrzycą, miażdżycą, chorobą wieńcowa, a także z nowotworami piersi, płuc, prostaty, okrężnicy. Na dłuższą metę dieta ta jest monotonna, choć ma silne działanie antyoksydacyjne i przeciwmiażdżycowe.
Dietę Ornisha najlepiej jest stosować przez dłuższy okres czasu, aż do uzyskania prozdrowotnych rezultatów. Ideałem jest utrzymanie jej przez całe życie.