Są zdrową przekąską, zawierają dobre tłuszcze i mogą być zamiennikiem słodyczy. Dodatkowo mają głęboki smak, są źródłem wysokiej jakości białka roślinnego i dostarczają wiele cennych składników oraz witamin. Są też dobre m.in. dla naszego serca. Mowa o orzechach laskowych.
Orzechy laskowe to owoce leszczyny. Dlaczego warto je spożywać? Bo podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze.
Po pierwsze, wpływają ochronnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. Zawarta w nich witamina E zapobiega sklejaniu się płytek krwi, a tym samym zakrzepom. Z kolei arginina, aminokwas, który przekształca się w tlenek azotu w organizmie, rozszerza i rozluźnia naczynia krwionośne, zmniejszając tym samy ryzyko zawału. Ponadto orzechy laskowe bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego, co zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Po drugie, orzechy laskowe bogate są w magnez, który pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy zmniejszając negatywne efekty stresu. Magnez przeciwdziała też powstawaniu bolesnych skurczy nóg. Z kolei zawarte w nich witaminy z grupy B poprawiają pamięć i sprawne myślenie. Warto zatem je spożywać w okresie wzmożonego napięcia nerwowego, stresu czy też zmęczenia psychicznego.
Kolejnym argumentem za tym, aby jeść orzechy laskowe, jest ich pozytywny wpływ na płodność. Dzięki dużej zawartości wcześniej wspomnianych: witaminy E i witamin z grupy B oraz kwasu foliowego polecane są osobom, które starają się o dziecko. Witamina E, nazywana także witaminą młodości, bardzo korzystnie wpływa na płodność. Jej niedobór zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn. Z kolei kwas foliowy zapobiega powstawaniu wady cewy nerwowej, a witaminy z grupy B poprawiają libido i regulują wydzielanie hormonów płciowych.
Orzechy laskowe polecane są także cukrzykom. Mają niski indeks glikemiczny, a dodatkowo udowodniono, że obniżają poziom cukru we krwi.
Orzechy laskowe można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i tych wytrawnych. Będą świetnym dodatkiem do płatków śniadaniowych, ciast, sałatek, a nawet mięsa czy ryb. Przygotowane z nich mleko orzechowe może stać się też zamiennikiem mleka krowiego. Dorosłym do gustu z pewnością przypadnie także nalewka na bazie orzechów laskowych.
Należy jednak pamiętać o tym, że orzechy laskowe są dość silnym alergenem. Zatem jeśli masz uczulenie na orzechy to powinieneś ich bezwzględnie unikać. Warto również wspomnieć o tym, że mimo tego, iż są bardzo zdrowe, zawierają także dużo kalorii – 628 na 100 g produktu. Dlatego osoby będące na diecie odchudzającej powinny ograniczyć ich liczbę i spożywać je jako posiłek, a nie przekąskę.