Hummus to pasta z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty sezamowej), soku z cytryny, oliwy i czosnku. Jego ojczyzną jest Daleki Wschód – jest chętnie spożywany w Izraelu, Syrii i Libanie – swoim zasięgiem obejmuje obszar od wschodniej Turcji po Półwysep Arabski, jest też znany na Kaukazie.
Czytaj dalejDiety
Co jeść, aby obniżyć poziom cholesterolu?
Są choroby, które nie dają żadnych objawów, a jednocześnie wyrządzają organizmowi spore szkody, prowadząc nawet do śmierci. Jedną z nich jest dyslipidemia, czyli podwyższone stężenie cholesterolu oraz jego frakcji we krwi. Wysoki poziom cholesterolu może wywołać zawał serca bądź udar mózgu, dlatego też musimy utrzymywać lipidy na właściwym poziomie. Obecnie tego rodzaju działania nazywa się postępowaniem „ratującym życie”. Kluczem do tego jest m.in. odpowiednia dieta….
Czytaj dalejDieta chronometryczna
Świat oszalał na punkcie diet. Media natarczywie promują szczupłą sylwetkę, przekonując nas, że tylko szczupli będziemy w pełni szczęśliwi. W internecie znajdziemy tysiące diet, a każda z nich – wg jej autora – jest jedyną skuteczną. Wiele kobiet za cel stawia sobie osiągnięcie idealnej figury. I choć z danych wynika, że większość klientów gabinetów dietetycznych stanowią panie, grono mężczyzn poddających się dietom systematycznie rośnie. Pamiętać…
Czytaj dalejDieta paleolityczna
Dieta paleolityczna zyskuje coraz szersze grono entuzjastów. W odróżnieniu od większości diet, jej głównym celem nie jest wcale odchudzanie, a przestawienie się na zdrowy styl życia. To powrót do sposobu żywienia naszych przodków: myśliwych-zbieraczy. Twórca diety paleo, prof. Loren Cordain, przekonuje, że nasz organizm został genetycznie zaprogramowany na taki właśnie rodzaj żywienia.
Czytaj dalejCo jeść, by przezwyciężyć stres?
Dieta odgrywa dużą rolę w ogólnym funkcjonowaniu organizmu. Okazuje się, że produkty żywieniowe w znacznym stopniu mogą wpływać na stan układu nerwowego, determinując radzenie sobie ze stresem. Odpowiednia dieta może działać uspokajająco, a także regenerować siły. Mając na względzie poprawę kondycji psychicznej organizmu, warto wzbogacić dietę w produkty będące źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6). Żywność, która działa kojąco Dieta, która wzmacnia układ…
Czytaj dalejJak zadbać o dietę po świętach?
Po świątecznym obżarstwie i sylwestrowych zabawach zakrapianych alkoholem przychodzi czas na dietetyczny rachunek sumienia. Świąteczne paszteciki, uszka, pierogi, kluski z makiem, kapusta z łazankami, mięso w gęstym sosie i inne wyśmienite potrawy nie tylko dodają nam zbędnych kilogramów, ale też sprawiają, że stajemy się ociężali i zmęczeni. Czasem jest nam zwyczajnie ciężko wstać od stołu.
Czytaj dalejNa czym polega dieta Ewy Dąbrowskiej?
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej została opracowana kilkanaście lat temu. Ma charakter głodówki leczniczej i jej głównym zadaniem jest oczyszczenie organizmu z niebezpiecznych toksyn.
Czytaj dalejDieta wegańska
Dieta wegańska polega na spożywaniu produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego. Oznacza zatem całkowitą rezygnację z pokarmów pochodzenia zwierzęcego lub powstałego z wykorzystaniem zwierząt, tj. mięsa, mleka, jaj, serów i miodu (choć jego spożywanie jest umowne, zależy od poglądów na kwestię jego pochodzenia). Najczęstszym powodem zmiany tradycyjnego sposobu odżywiania na weganizm są względy zdrowotne lub etyczne.
Czytaj dalejChleb bezglutenowy
Jeszcze niedawno chleb był podstawą naszej diety. Niestety dziś coraz częściej rezygnujemy z niego z powodu wykrycia nietolerancji glutenu czy wykluczenia z diety węglowodanów. Można jednak jeść chleb i być zdrowym. Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie pieczywa bezglutenowego, które może stanowić główny składnik diety dla osób stosujących dietę bezglutenową i dla alergików.
Czytaj dalejDieta uzależniona od wieku
Wiek ma znaczenie, zwłaszcza w przypadku diety. Właściwie dobrane produkty żywieniowe na danym poziomie rozwoju to klucz do zgrabnej i zdrowej sylwetki. Co innego powinno się jeść w wieku dwudziestu lat, kiedy pełni jesteśmy energii, a nasz organizm ciągle się zmienia. Zupełnie inne posiłki należy przyjmować po pięćdziesiątce, gdy narażeni jesteśmy na różne choroby, a energii mamy znacznie mniej niż kilkanaście lat wcześniej.
Czytaj dalej