Wytrwanie na diecie to jedno z najtrudniejszych zadań, gdy staramy się zgubić kilka zbędnych kilogramów. Regularne posiłki, pilnowanie kalorii i uprawianie aktywności fizycznej bywa trudne przy natłoku codziennych obowiązków i pokus. W dobie smartfonów z pomocą przychodzą aplikacje, które rejestruje wszelkie nasze poczynania i błyskawicznie wyliczają spożyte kalorie. Jaką aplikację wybrać, by dieta była łatwa i przyjemna? Poniżej kilka propozycji, dzięki którym będziemy mogli rzetelniej…
Czytaj dalejDiety
Dieta detoksykująca – czy ma sens?
W ostatnich latach można zaobserwować modę na diety detoksykujące. Wysyp artykułów i porad na ich temat widać szczególnie tuż po Nowym Roku i na wiosnę – mają one być sposobem na „odnowienie” organizmu i pozbycie się skutków obżarstwa. Diety tego typu bywają bardzo radykalne – polegają np. na piciu jedynie zielonych koktajli czy soków przez kilka dni, bez spożywania jakichkolwiek pokarmów stałych. Czy jednak pomagają…
Czytaj dalejGluten – nie taki straszny, jak go malują
Od co najmniej kilku lat modne stało się unikanie glutenu. Dieta bezglutenowa jest lansowana przez celebrytów i sportowców jako rozwiązanie wszelkich problemów związanych ze zdrowiem i sylwetką. Czy słusznie? Okazuje się, że niekoniecznie.
Czytaj dalejCLA – czy warto przyjmować?
CLA (ang. conjugated linoleic acid) to sprzężony kwas linolowy (kwas rumenowy). Kilkanaście lat temu stał się on dość popularnym składnikiem preparatów odchudzających. Jak działa i czy warto go suplementować?
Czytaj dalejMity o witaminie C
Witamina C stała się ostatnio modna, zwłaszcza w kręgach związanych z tzw. medycyną alternatywną. Niekiedy jest wręcz przedstawiana jako cudowny lek na wszystko. Popularność zdobyły wlewy dożylne z witaminy C, a także tzw. witamina lewoskrętna, przez niektórych sprzedawców suplementów przedstawiana jako lepsza od tej „zwykłej”. Co z tego jest prawdą?
Czytaj dalejDieta paleo – kontrowersje
Dieta paleo, zwana także paleolityczną, stała się ostatnio bardzo popularna. Zakłada ona sposób odżywiania zbliżony do tego, jaki był charakterystyczny dla paleolitu. Jej zwolennicy twierdzą, że choroby cywilizacyjne wynikają ze skutków tzw. rewolucji neolitycznej, gdy upowszechniło się rolnictwo. W związku z tym stosowanie diety paleo wiąże się z wyeliminowaniem lub ograniczeniem znacznej liczby produktów, których w czasach paleolitu według powszechnych wyobrażeń nie jadano – zwłaszcza…
Czytaj dalejNajbardziej absurdalne i szkodliwe diety odchudzające
Kult szczupłej sylwetki trwa od lat i sprawia, że wiele kobiet decyduje się na drastyczne metody, aby zgubić dodatkowe kilogramy i zyskać wymarzony rozmiar S. Problem tkwi również w chęci uzyskania efektów w ekspresowym tempie, bo racjonalna dieta oraz aktywność fizyczna przynosi rezultaty dopiero po kilku miesiącach. Dlatego też nadal wiele kobiet skuszonych perspektywą łatwego uzyskania wymarzonej wagi wybiera niebezpieczne dla zdrowia sposoby odchudzania. Poniżej…
Czytaj dalejDieta pegan
Dieta pegan uważana jest za jedną z najzdrowszych diet świata. Nie akceptuje ona bowiem w codziennym jadłospisie żadnych konserwantów, cukrów, dodatków czy też przetworzonej żywności. Stanowi natomiast połączenie diety wegańskiej, opartej wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego, oraz diety paleo, opartej na mięsie i rybach. W codziennym jadłospisie powinno się jeść produkty roślinne (75%), zaś białko zwierzęce należy traktować tylko jako dodatek do warzyw.
Czytaj dalejWady i zalety diety Dukana
Dieta Dukana zyskała dużą popularność kilka lat temu. Polega ona na spożywaniu dużej ilości produktów zawierających białko (mięsa, jajek, chudego sera); pierwsza faza (do 10 dni) zakłada jedzenie wyłącznie białek – eliminujemy nawet warzywa, które możemy jeść dopiero w drugiej fazie; natomiast w trzeciej fazie można wprowadzić niewielką ilość węglowodanów.
Czytaj dalejDieta glikemiczna
Dieta glikemiczna (dieta Montignaca) jest bardzo urozmaicona i dostarcza organizmowi wszelkich składników mineralnych. Dzięki temu jest bezpieczna dla każdego, nawet dla osób zagrożonych cukrzycą. Eliminuje nadmiar węglowodanów, a więc pozwala ustabilizować poziom glukozy we krwi.
Czytaj dalej