Diety cud nie istnieją, ale im ulegamy bo taki jest społeczno-środowiskowy trend. Sylwetka szczupła, to człowiek zadbany i pełen sukcesu. Wierząc w to, sięgamy po modne, gwarantujące szybki rezultat diety, nie zastanawiając się, jak organizm w sposób racjonalny ma w ciągu kilku dni pozbyć się magazynowanego przez lata zapasu tłuszczu.
Bez logicznego myślenia sięgamy po „cudowne diety”, zupełnie zapominając o piramidzie żywieniowej, optymalnym modelu odżywiania zalecanym przez lekarzy i dietetyków. Piramida ta jest wskazówką, jakie produkty należy spożywać codziennie, jakie w ciągu tygodnia, a jakie kilka razy w miesiącu. Organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje węglowodanów do wytwarzania energii, tłuszczy, białka jako budulca, składników mineralnych. Organizm człowieka jest wielką przetwórnią, w której powstają związki chemiczne, a do ich otrzymania niezbędne są składniki, które dostarczamy z właściwie zbilansowanym pożywieniem. Dlatego podstawowa zasada prawidłowego żywienia brzmi: jedz mniej, ale częściej i dostarczaj różnorodne produkty, które zawierają wszystkie składniki pokarmowe w niezbędnych ilościach.
Szybkie spalanie kalorii
Najnowsze badania przedstawione w „Journal of the American Medical Association” wykazały, że przy odpowiednio dobranych produktach organizm człowieka spala więcej kalorii. W tym celu przeprowadzono badania przy zastosowaniu trzech diet: diety niskotłuszczowej, wysokobiałkowej o małej zawartości węglowodanów (taka jak popularna dieta Dukana lub dieta Atkinsa ) oraz o niskim wskaźniku glikemicznym (zalecana przez Michela Montignaca).
Dieta niskotłuszczowa: 60% węglowodany, 20% tłuszcze i 20% białka.
Dieta wysokobiałkowa: 60% tłuszcze, 30% białka, 10% węglowodany.
Dieta o niskim wskaźniku glikemicznym: 40% tłuszcze, 40% węglowodany oraz 20% białka.
Okazało się, że najmniej odchudza dieta niskotłuszczowa, natomiast dieta niskowęglowodanowa (obfitująca w białko) bardziej pobudzała przemianę materii i pozwalała spalać o 350 kalorii więcej od diety niskotłuszczowej. Nieco gorsza okazała się dieta o niskim wskaźniku glikemicznym, ale stosujące ją osoby spalały o 150 kalorii więcej niż te na diecie niskotłuszczowej.
Według Dr Davida Ludwiga dieta niskotłuszczowa zmniejsza wrażliwość organizmu na działanie insuliny, natomiast zwiększa poziom trójglicerydów i nie podnosi stężenia dobrego cholesterolu (HDL). W przypadku diety wysokobiałkowej, o małej zawartości węglowodanów następowało wzmożone wydzielanie hormonów stresu i występowanie stanów zapalnych.
Diety szkodliwe dla organizmu
Badania udowodniły też, że są to najbardziej skrajne diety powodujące szkodę dla organizmu. Są niezbilansowane, monotematyczne, dominuje w nich jeden główny składnik przez co nie zapewniają kompletu witamin szczególnie tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Stosowanie diet monotematycznych zaburza gospodarkę kwasowo-zasadową, rozregulowuje pracę hormonów i upośledza funkcje układu odpornościowego. Mogą również uszkadzać nerki oraz doprowadzić do wtórnej nadczynności przytarczycy (dieta wysokobiałkowa). Zaburzone funkcjonowanie organizmu ma również wpływ na stężenie lipidów i glukozy we krwi.
Bijących rekordy popularności diet monotematycznych jest kilkanaście np.: kopenhaska, Dukana, dieta lotników, Atkinsa. Proponuje się w nich drastyczne ograniczenia węglowodanów i spożywanie głównie produktów białkowych. Ma to negatywny wpływ na spalanie tłuszczów, które następuje tylko z udziałem węglowodanów. Powoduje, że w krwi i moczu pojawiają się ketony jako produkty niecałkowitego spalania tłuszczów, zachwiana jest równowaga elektrolityczna, co zaburza pracę serca, powoduje kurcze mięśni. Inne diety to: kapuściana, grejpfrutowa, South Beach, dieta Kwaśniewskiego – również ograniczające podaż składników co w dłuższym czasie, prowadzi do niedożywienia jakościowego (niedoboru jednej lub kilku substancji odżywczych).
Podsumowując diety monotematyczne są jednym z najgorszych pomysłów na odchudzanie. Należy unikać eksperymentów dietetycznych, a zastosować zdrowe, sezonowe jedzenie (tzn. to co o danej porze roku jest dostępne) i wprowadzić aktywny tryb życia.
Pozytywny aspekt zastosowania diety monotematycznej jest w przypadku alergii. Polega na spożywaniu przez określony czas tych samych produktów, w celu wykrycia czynnika alergennego.