Dieta rozdzielna dzieli całą żywność na dwie podstawowe grupy: białkową i węglowodanową. Wyróżnia jeszcze jedną grupę: produkty neutralne, które można jeść zarówno z białkami, jak i węglowodanami (warzywa, owoce, nasiona, oleje, miód, orzechy, kawa, herbata, woda, soki warzywne). Zasada tej diety polega na niełączeniu białka i węglowodanów.
Białka to: mięso, drób, ryby, jajka, produkty mleczne.
Węglowodany to: chleb, ryż, ziemniaki, makaron, kasze, słodycze, owoce suszone, cukier.
Produkty te, zjadane w tym samym posiłku (co jest codzienną praktyką), powodują nadmierną kwasowość. Dzieje się to w następujący sposób: białka rozkładane są w żołądku z udziałem kwasu solnego, węglowodany wymagają do wstępnego trawienia amylazy ślinowej, która rozkłada skrobię w środowisku alkalicznym.
Gdy jemy dużo białka zmieszanego ze skrobią, skuteczność działania soków trawiennych zostaje znacznie upośledzona. Jest za dużo kwasu, aby skrobia została do końca strawiona i niewystarczająca ilość kwasu do strawienia białka. W efekcie dochodzi do częściowej neutralizacji. Białko nie do końca strawione zaczyna gnić. Całkowicie niestrawione węglowodany – fermentują, a niedotrawiony tłuszcz – jełczeje. Efektem tych reakcji jest zakwaszenie organizmu.
Gdy mieszamy produkty wszystkich grup, nasz żołądek może trawić jedzenie nawet 8 godzin. Gdy będziemy przestrzegać tej diety stanie się on krótszy. Organizm nie zmarnuje energii i będzie mógł przeznaczyć ją na coś innego. Energię, którą traci się przejadając się lub niewłaściwie łącząc produkty nie powoduje natychmiastowych i ostrych objawów. Braki energetyczne nawarstwiają się, powodując tycie, zaparcia, osłabienie organizmu manifestujące się częstymi przeziębieniami, bólami głowy, bólami mięśni, wypadaniem włosów, zmarszczkami, osłabieniem wzroku lub słuchu i wieloma innymi przypadłościami, czasem groźniejszymi.
Początki diety niełączenia, inaczej rozdzielnej, sięgają do lat 30. XX wieku. Pionierem kierunku komponowania posiłków był dr William Howard Hay. Odkrył związek między chorobami serca, układu krążenia i zaburzeniami trawiennymi, a stosowaną dietą. Na tej podstawie stworzył własny system dietetyki, dzięki któremu można pozbyć się wielu dolegliwości i odzyskać prawidłową wagę. Tę zasadę zauważył również rosyjski naukowiec Iwan Pawłow, że mięso i skrobia mają inny czas trawienia. Skrobia, czyli chleb, ziemniaki czy makaron, opuszcza żołądek po mniej więcej 2 godzinach, a mięso po około 4 godzinach. Zdziwienie wywołało, gdy spostrzegł , że mieszany posiłek – mięso ze skrobią – potrzebuje aż 8 lub więcej godzin przebywania w żołądku. Oznacza to, że na strawienie kanapek – chleb z wędliną, serem lub jajkiem, mięsa z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą, potrzeba 2 razy więcej czasu niż gdyby były jedzone oddzielnie w osobnych posiłkach.
Zalety diety:
- Daje natychmiastowy, wyczuwalny przypływ energii.
- Polecana osobom z chorobami serca i układu krążenia, nadciśnieniem.
- Ma dobroczynny wpływ na żołądek. Dzięki diecie rozdzielnej pozbędziesz się zgagi i nadkwasoty żołądka.
- Chudnięcie nie jest gwałtowne i nie wiąże się z utratą mięśni.
- Dieta rozdzielna pomaga pozbyć się z organizmu toksyn.
Wady diety:
- Może sprawiać trudności tradycjonalistom żywieniowym.
Polecam sciezkidozdrowia.pl/artykul/34,dieta-rozdzielna.html dietę rozdzielna. Od kilku tygodni jestem na tej diecie, oczywiście zdarzają mi się jeszcze odstępstwa od zasad, ale staram się jak mogę 🙂 a samopoczucie z każdym dniem się poprawia.