Wbrew powszechnie panującej opinii dieta lekkostrawna ma niewiele do czynienia z odchudzaniem. Owszem jest to interwencja żywieniowa polegająca na odpowiednim, dietetycznym przygotowywaniu posiłków, jednak głównym wskazaniem do stosowania jest pomoc w przywracaniu zdrowia poprzez odciążenie układu pokarmowego. Lekarze zalecają stosowanie diety lekkostrawnej głównie w przypadku chorób, m.in. takich jak stany zapalne śluzówki żołądka i jelit lub na okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. Warto zapoznać się z głównymi założeniami, a także bliżej przyjrzeć się faktom i mitom dotyczącym tego sposobu żywienia.
Dieta lekkostrawna – jej główne założenia
Jest to modyfikacja zbilansowanej diety zdrowego człowieka. Musi ona pokryć zapotrzebowanie na wszystkie mikro i makro składniki, ale jednocześnie być skonstruowana z uwzględnieniem dysfunkcji organizmu wynikających z choroby. Otóż trawienie pokarmów, jak w przypadku innych czynności, wymaga od naszego organizmu pewnych nakładów energetycznych. Głównym zadaniem diety lekkostrawnej jest wsparcie układu trawiennego, tak aby odciążyć organizm, który zaoszczędzoną energię może ukierunkować na procesy naprawcze i regeneracyjne. Ponadto dietę lekkostrawną stosuję się, aby odciążyć układ pokarmowy, lub też chory organ. Także w celu zmniejszenia dolegliwości ze strony układów trawiennego i pokarmowego. Ponadto poprawa trawienia i wchłaniania składników odżywczych ma pozytywnie wpłynąć na stan osoby chorej i przyspieszyć rekonwalescencję.
W tym właśnie celu do codziennej diety wprowadza się lekkostrawne produkty. Odpowiednio dobrane techniki kulinarne, które pozwolą na lepsze przyswajanie pokarmów, mają dodatkowo potęgować efekt.
Fakty i mity na temat diety lekkostrawnej
Po pierwsze nie prawdą jest, że ten sposób żywienia zakłada ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii. Jest to dieta normokaloryczna, polegająca na dobraniu odpowiednich składników, potraw i metod przyrządzania. Wyjątkiem oczywiście są zalecenia lekarskie nakazujące ograniczenie masy ciała. Bez wątpienia jednak dieta lekkostrawna jest dietą eliminacyjną. Osoby stosujące dietę muszą dokonać pewnych wykluczeń, czyli unikać pewnych potraw i produktów, uznawanych za ciężkostrawne, gdyż są tłuste, ostre, zawierające dużo błonnika, lub wzdymające, a tym samym mogą przyczyniać się do pewnych dolegliwości układu pokarmowego.
Przekonanie, że dietę lekkostrawną warto stosować na co dzień, jest błędne. Jakakolwiek dieta eliminacyjna powinna być stosowana tylko w uzasadnionych przypadkach. Dlatego też, z założenia jest to dieta o charakterze leczniczym.
Co jeść będąc na diecie lekkostrawnej?
Słowo dieta kojarzy się z monotonnością i nudą, natomiast potrawy diety lekkostrawnej nie tylko mogą być łatwe w przygotowaniu, ale również smaczne. W ogólnych wytycznych znajdziemy zalecenia jedzenia mięs chudych, przyrządzanych tylko przy użyciu tłuszczów roślinnych. Natomiast na czas trwania diety trzeba będzie rozstać się z np. tłustym mlekiem i śmietaną. Należy jednak pamiętać, że dieta musi być dobrana indywidualnie do stanu zdrowia, gdyż nawet pomijając kwestię preferencji żywieniowych, to co będzie dobrze tolerowane przez jednego pacjenta może okazać się szkodliwe dla innego. Dlatego też swoje wybory zawsze należy konsultować z lekarzem.