Coraz bardziej rozpowszechniona dieta bezglutenowa, jest w rzeczywistości dietą leczniczą, stosowaną w przypadku leczenia bądź profilaktyki celiakii (genetycznej glutenozależnej choroby otrzewnej) lub alergii pokarmowej na gluten. Jej stosowanie polega na całkowitym wyeliminowaniu z pożywienia produktów zawierających gluten. W naturalnej postaci gluten występuje w najbardziej popularnych zbożach, to jest: w pszenicy, życie, pszenżycie, jęczmieniu i orkiszu – może także występować w zanieczyszczonym w trakcie obróbki owsie. Tak zwany gluten ukryty występuje natomiast w produktach przetworzonych, zawierających powyższe zboża lub ich pochodne.
Wobec tego, stosując dietę bezglutenową należy zwracać uwagę na skład produktów przetworzonych, a zwłaszcza na obecność między innymi białka pochodzenia roślinnego, skrobi warzywnej, białka zbożowego oraz skrobi spożywczej. Co zatem oznacza eliminacja glutenu z diety?
Osoby chorujące na celiakię (dieta trwa przez całe życie) lub uczulone na gluten powinny zrezygnować ze spożywania następujących produktów:
- mąka pszenna, mąka żytnia,
- pieczywo pszenne, żytnie, mieszane i inne zawierające gluten,
- zwykłe makarony z mąki zawierającej gluten,
- kasza manna, kasza jęczmienna (mazurska, perłowa i pęczak),
- otręby pszenne, płatki owsiane,
- ciastka i inne słodycze zawierające w swoim składzie pszenicę,
- wędliny zawierające gluten (np. pasztetowa, kaszanka), konserwy mięsne i rybne,
- produkty garmażeryjne, panierowane w bułce tartej zawierającej gluten,
- kawa zbożowa, kakao owsiane,
- napoje gazowane, piwo pszenne,
- mieszanki przypraw i pozostałe produkty zawierające gluten.
Alternatywą dla tych produktów są tak zwane produkty bezglutenowe, a więc:
- ryż, płatki ryżowe, makaron ryżowy, pieczywo ryżowe,
- mąka razowa, chleb razowy,
- pieczywo bezglutenowe,
- kukurydza, mąka kukurydziana, popcorn,
- ziemniaki, mąka ziemniaczana,
- kasza gryczana i kasza jaglana,
- makarony z mąki bezglutenowej,
- soja, tapioka (produkt skrobiowy uzyskiwany z manioku), sorgo, proso, amarantus, komosa ryżowa, oczyszczony owies,
- orzechy, soczewica, ciecierzyca, sezam, siemię lniane,
- wszystkie owoce i warzywa,
- ryby, mięso królicze i indycze oraz wędliny niezawierające w swoim składzie glutenu,
- mleko i bezglutenowe przetwory mleczne,
- jaja,
- oleje i tłuszcze (najlepiej tłoczone na zimno),
- cukier, miód, słodycze niezawierające glutenu,
- kawa naturalna, kakao naturalne, niezanieczyszczona herbata,
- pozostałe produkty bezglutenowe.
Z uwagi na powszechną obecność pszenicy lub jej pochodnych w wielu produktach, początki stosowania diety bezglutenowej mogą okazać się dość kłopotliwe. Pomóc w tym na pewno może unikanie produktów wysoce przetworzonych, uważne studiowanie list składników, znajdujących się na ich opakowaniach (produkty niezawierające glutenu powinny być oznaczone słownie, jako „produkty bezglutenowe”), a przede wszystkim samodzielne przygotowywanie posiłków sięgając po żywność bezglutenową. Co prawda, zastąpienie poszczególnych składników pożywienia może wydać się wręcz niemożliwym, jednak – z myślą o naszym zdrowiu – warto poszukać przepisów uwzględniających produkty bezglutenowe i upiec na przykład rewelacyjny chleb gryczany.
hmm…mąka razowa? jaka? „razowy” to określenie dla przemiału zboża….