O szkodliwości cukru dla zdrowia człowieka nie trzeba nikogo przekonywać. Cukier sprzyja tyciu, wypłukuje z organizmu witaminy i składniki mineralne, prowadzi do obniżenia odporności i cukrzycy. Jest również odpowiedzialny za powstawanie próchnicy. Mimo to, spożycie cukru rośnie z roku na rok. Nasza dieta zdominowana jest przez produkty przetworzone, zawierające ogromne ilości rafinowanego cukru. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo szkodliwe dla organizmu jest spożywanie jego w nadmiernych ilościach.
Tymczasem istnieje zdrowsza alternatywa dla cukru buraczanego, stanowiącego podstawę przemysłu spożywczego w Polsce. Mowa o cukrze palmowym. Ze względu na swoje właściwości zyskuje on coraz większe grono zwolenników. Głównie wśród fanów zdrowego odżywiania.
Cukier palmowy otrzymuje się z soku palmy kokosowej. Żywicę zbiera się do naczyń, filtruje i gotuje tak długo, aż wytrąci się z niej cukier. Z uwagi na to, że jest mniej słodki od innych cukrów, często mieszany jest z cukrem trzcinowym lub buraczanym. Posiada lekki posmak karmelu i toffi oraz bardzo przyjemny zapach.
Stanowi bardzo bogate źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), odpowiadających za prawidłowy wzrost organizmu. Witaminy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, wspomagają przebieg procesów metabolicznych. Biorą udział w przemianie glukozy w energię, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto poprawiają sprawność intelektualną i zdolność koncentracji.
Cukier palmowy obfituje w witaminę C, która nie tylko wspomaga układ immunologiczny. Przede wszystkim jest silnym antyoksydantem – zwalczając wolne rodniki, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
W cukrze otrzymywanym z soku palmowego znajdziemy ponadto duże ilości magnezu, potasu, żelaza i cynku – pierwiastków bardzo ważnych dla zdrowia. Magnez usprawnia pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, redukuje stres oraz zapobiega bólom i zawrotom głowy. Potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, a w parze z magnezem stabilizuje pracę serca. Żelazo pobudza działanie układu odpornościowego, zmniejsza zmęczenie i wspomaga rozwój. Wraz z cynkiem bierze też udział w procesie regeneracji tkanek.
Głównym powodem rosnącej popularności cukru palmowego nie jest jednak bogactwo składników mineralnych. Na tle pozostałych wyróżnia się mianowicie bardzo niskim indeksem glikemicznym (IG), wynoszącym jedynie 35. Warto w tym miejscu wspomnieć, że indeks cukru rafinowanego to 68, trzcinowego 61, a miodu 48.
Niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru w organizmie utrzymuje się na stabilnym poziomie. Pozwala to uniknąć nagłych spadków i skoków energii. Dzięki tym właściwościom cukier palmowy może być bezpiecznie stosowany nawet przez osoby cierpiące na cukrzycę typu I i II oraz kobiety w ciąży.
Ja korzystam i uwielbiam cukier palmowy. Polecili mi go jakiś czas temu i wzięłam za namową teraz po kilku miesiącach stosowania go mogę stwierdzić, że jest o wiele zdrowszy niż zwykły cukier czy innego jego zamienniki.
Witam, skąd bogactwo witaminy C skoro żywice gotuje się tak długo aż wytrąci się cukier?
Nie chce nikogo obrażać, ale moim zdaniem polecam bardziej się douczyc względem cukru palmowego a dokładniej w jego wyrobie.